Dostupni linkovi

Rama u Sarajevu poručio da Berlinskim procesom želi štititi interese Kosova i kretanje sa ličnim kartama


Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i Edi Rama, premijer Albanije nakon susreta u Sarajevu, 7.juli 2023. godine
Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i Edi Rama, premijer Albanije nakon susreta u Sarajevu, 7.juli 2023. godine

Nije tajna da štitimo interese Kosova i Berlinskim procesom želimo da postignemo slobodu kretanja kako bi to kretanje bilo samo uz pomoć lične karte, poručio je albanski premijer Edin Rama u Sarajevu, nakon susreta sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, 7. jula.

On je kazao kako je došao u Sarajevo kako bi informisao predsjedavajuću Vijeća ministara o Berlinskom procesu u Tirani u oktobru ove godine.

"Nadam se da će BiH potpisati takav jedan sporazum po uzoru na Srbiju. U oktobru u Tirani bismo trebali zauzeti zajednički stav o svim pitanjima koji se tiču nas i da pokrenemo pitanja koja se tiču svih nas zajedno", kazao je Rama.

Premijer Albanije, tokom obilaska glavnih gradova država Zapadnog Balkana, posjetio je prethodno Skoplje i Prištinu, a nakon Sarajeva odlazi u Podgoricu i Beograd.

Ramina balkanska turneja ima za cilj da informiše države regiona o pripremama koje Albanija obavlja za domaćinstvo Samita Berlinskog procesa.

Rama je rekao i kako Albanija želi jačati saradnju između te države i BIH, te da se radi na tome da se otvori ambasada Albanije u Bosni i Hercegovini.

Krišto je poručila da je razgovarano "o dobrim i prijateljskim odnosima između BiH i Albanije".

"Nemamo otvorenih pitanja. Stavili smo naglasak na regionalnu saradnju i ostajemo privrženi Berlinskom procesu", kazala je Krišto.

Šta je Berlinski proces?

Berlinski proces je međuvladina inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije i pomoć da međusobne veze grade na bazi evropskih vrijednosti.

Osnovan je 2014. godine na inicijativu bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

Služi kao platforma za suradnju na visokom nivou između zvaničnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a fokus je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, sa oko 18 miliona ljudi.

Cilj je da zemlje Zapadnog Balkana surađuju u razvoju infrastrukture, smanjenju nezaposlenosti, povećanju konkurentnosti privrede, međusobnom pomirenju, obrazovanju, ekologiji.

U okviru Berlinskog procesa potpisani su sporazumi o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Također, dogovorena je suradnja u oblasti prometa, energetike, ekologije, digitalizacije i rominga.

Samiti Berlinskog procesa održavaju se jednom godišnje, a posljednji je održan u novembru 2022. u Berlinu. Sve zemlje Zapadnog Balkana potpisale su na samitu istovjetne sporazume i obavezale se na njihovu ratifikaciju.

Ramina posjeta glavnim gradovima u regiji dolazi nakon njegove najave o kraju Otvorenog Balkana, u kojoj su, osim Albanije bile i Srbija i Sjeverna Makedonija.

Inicijativa, koja se prvobitno zvala Mini Šengen, pokrenuta je 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu, a potpisali su je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Ime je 29. jula 2021. godine promijenjeno u Otvoreni Balkan.

Inicijativi se usprotivila opozicija u Albaniji, a odbacile su je Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora.

XS
SM
MD
LG