07. jul  2023. 11.26  | Izvor: Tanjug

Moskovsko tužilaštvo proverava američku kompaniju Mars: U Rusiji zarađuje milijarde, a finansira ukrajinsku vojsku

MOSKVA -

Tužilaštvo Moskovske oblasti počelo je proveru američke kompanije Mars zbog sumnje da ova firma finansira ukrajinsku vojsku.

Tužilaštvo će takođe proveriti i da li kompanija Mars, koja proizvodi hranu za ljude i životinje, uredno plaća poreze, prenosi agencija TASS.

ne, pravda

Rukovodilac ruskog Federalnog projekta za bezbednost i borbu protiv korupcije Vitalij Borodin ranije se obratio Generalnom tužilaštvu Ruske Federacije sa zahtevom da se proveri poslovanje firme Mars.

On je tom prilikom napomenuo da kompanija zarađuje milijarde u Rusiji, a istovremeno sponzoriše Ukrajinu i, moguće, ukrajinske oružane snage, krijući se iza humanitarnih ciljeva.

Ova firma je poznata pro proizvodnji čololadica Mars,Tviks, Baunti, bombona M&M, žvaka Orbit i Riglis, kao i hrane za domaće životinje Pedigri ili Šeba.

Predsednik Marsa Grant Rid je prošlog marta najavio suspenziju svih reklamnih kampanja u Rusiji i Belorusiji, kao i privremeno obustavljanje svih investicija u Rusiji.

Kompanija Mars je 5. maja na svom sajtu objavila da je "i dalje tužna zbog užasnog ruskog rata protiv Ukrajine" i da će zbog toga izdvojiti 12,41 miliona evra za pomoć Kijevu - 8,27 miliona evra za ishranu, smeštaj, rehabilitaciju i podršku mentalnog zdravlja žitelja Ukrajine, a 4,14 miliona evra za pomoć kućnim ljubimcima u toj zemlji.

Prema saopštenju kompanije, Mars je ranije već izdvojio 11 miliona evra za humanitarne organizacije koje rade u Ukrajini.