Zlatno pero: nagrađena tri autora iz opštine Kovačica

KOVAČICA – Na 4. književnom konkursu Zlatno pero, koji je raspisalo Udruženje Slovaka iz Bugarske, nagrađena su tri autora iz naše opštine.

Autori su do kraja aprila elektronskim putem slali neobjavljene radove u tri kategorije – osnovne škole, srednje škole i odrasli. Posebno je nagrađivana poezija, posebno proza. Nagrađeni autori iz naše opštine dobili su dve nagrade za prozni tekst i jednu za poeziju.

Književnica i učiteljica u penziji, Ružena Kraćica iz Padine, osvojila je treće mesto u kategoriji odraslih za pesnički tekst “Staviti masku”. U kategoriji osnovnih škola 1. nagradu osvojila je Noema Grnča iz Padine, sa proznim tekstom “Hrčak u autu“. Novinar iz Kovačice Jan Špringelj osvojio je treću nagradu za prozni tekst “Tačka” u kategoriji odraslih.

Rezultat konkursa je zbirka u elektronskoj formi, koja sadrži sve nagrađene tekstove i može se naći na sajtu Udruženja Slovaka u Bugarskoj. Književni konkurs Zlatno pero namenjen je Slovacima iz Bugarske, Rumunije, Mađarske, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije koji pišu na slovačkom jeziku, uključujući i Slovake koji žive na teritoriji Slovačke, a poreklom su iz dijaspore. Misija konkursa je podrška književnom stvaralaštvu Slovaka koji žive u dijaspori sa ciljem inspirisanja i predstavljanja mlade generacije u književnom stvaralaštvu na maternjem jeziku, mogućnosti da razviju svoj talenat i objave svoj rad u Slovačkoj kroz književne časopise, navodi se na zvaničnoj stranici Udruženja Slovaka iz Bugarske.

Izvor: RTV OK

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.