Jubilarni Filmski festival Palić od 15. do 21. jula, Bogdanu Dikliću nagrada "Aleksandar Lifka"

Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula, a dobitnici nagrada "Aleksandar Lifka" su glumci Bogdan Diklić i Nikola Ristanovski, kao i reditelj Andreas Drezen.
To je izjavio direktor festivala Radoslav Zelenović. 
"Lifku" za doprinos evropskoj kinematografiji Diklić je dobio u kategoriji domaćih stvaralaca, Drezen iz Nemačke kao inostrani stvaralac, a Ristanovski iz Severne Makedonije je regionalni dobitnik, rekao je Zelenović.
Predsednik Saveta festivala Duško Kovačević je rekao da je navršivši tri decenije Palićki festival u najlepšim godinama, a posetioce očekuje izuzetno zanimljiv program - "biće za svakog ko voli film ponešto".
 
"Ima izuzetno dobrih filmova. Gosti koji su potvrdili da dolaze su svetska i evropska imena", rekao je Kovačević.
 
Programski direktor Miša Mogorović je najavio da će na Palić konačno doći Margareta Fon Trota, da preuzme nagradu "Aleksadnar Lifka" koju je dobila davnih dana.
 
Mogorović je naveo da Glavni takmičarski program "donosi snažne autore i izuzetna filmska ostvarenja", a u njemu su "Crveno nebo" Kristijana Pecolda, "Seneka" Roberta Švenkea, "Zarobljen" Vasilisa Kacupisa i "Tri hiljade numerisanih delova" Adama Časija.
 
Tu su i "Zemlja kratkih rečenica" Hele Hof, "Preeksponirano" Eleonore Veninove, "Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju" Margarete Fon Trota, "Klub nula" Džesike Hausner, "Stari hrast" Kena Louča, "Savršeni dan" Vima Vendersa i "Madam Dubari" Mejven.
 
Mogorović je dodao da su organizatori Palića još u pregovorima sa nekom domaćim naslovima oko premijere u glavnim programima festivala.
 
Selektor programa je Nikolaj Nikitin, a u žiriju su direktor Festivala evropskog filma u Sevilji Tito Rodrigez, reditelji i scenaristi Nana Janelidze, Milorad Milinković, Eran Kolirin i Danijela Veber.
 
Mogorović je najavio da će u takmičarskoj selekciji "Paralele i sudari" biti deset filmova, a to su "Voli polako" Marije Kavtaradze, "Ugljenik" Jona Borsa, "Živi svetac" Tinatin Kajrišvili, "Hladan poput mermera" Asifa Rustamova, "Embrion-larva-leptir" Kirosa Papavasiloua.
 
U "Paralelama i sudarima", selektorke Julije Sinkevič, su i "Voliš li me?" Tanje Nojabrove, "Hleb i so" Damijana Kocura, "Svakodnevne greške" Kristine Grosan, "Moć" Maćaša Piklera i "Sestre" Linde Olte. Žiri čine producentkinja Ivana Marinić Kragić i glumica i rediteljka Boni Vilijams.
Kako je najavljeno, u fokusu festivala je kinematografija Severne Makedonije, a Fipresci žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara čine Renod Baronijan, Mike Nafs i Alehandra Treljes.
 
Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas je dobitnica nagrade "Andergaund spirit" (Underground) za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu poetiku izgrađenu van tokova filmske industrije.
 
Festival će se održati na više lokacija - od Letnje pozornice na Paliću, do bioskopa Abazija i Lifka. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Žena poginula u nevremenu u Somboru

Jedna žena je poginula u jakom nevremenu, koje je oko 17 časova zahvatilo Sombor i okolinu, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala.