Svijet

Rabin godinama seksualno iskorištavao žene iz jevrejske zajednice

Rabin godinama seksualno iskorištavao žene iz jevrejske zajednice
Foto: Pixnio | Rabin godinama seksualno iskorištavao žene iz jevrejske zajednice

BERLIN - Godinama je bio cjenjeni rabin u jevrejskoj zajednici u Berlinu sve dok ga nekoliko žena nije prijavilo, za seksualno iskorištavanje. Navodne žrtve navode da je rabin uvijek tražio žene koje govore ruski, uglavnom Jevrejke, koje zbog socijalizacije u bivšem Sovjetskom Savezu nisu imale duboko vjersko obrazovanje i same su došle u Njemačku, prenosi "Bild". Zatim im je pričao pseudoreligijske besmislice kako bi ih naveo da se upuste u seksualne aktivnosti.

Ženama čije je sinove obrezao rekao je da mora da im masira grudi kako bi poboljšao protok mlijeka. Navodi se da je ženama koje nisu imale muževe govorio da moraju primiti njegovo "sveto sjeme" da bi se pripremile za brak, a jednoj je rekao da je mora masirati "iznutra" da bi poboljšao njenu "čakru". Takođe, kazao im je da će Otkupilac ili Mesija doći samo ako bi spavale sa njim.

Kada bi za neku ženu izgubio seksualni interes, nagovarao je da se uda za nekog drugog muškarca, po mogućnosti daleko, u drugu zemlju. Ukoliko se dokaže da su optužbe tačne, to će značiti da je rabin postupio ne samo ljudsku i moralno pogrešno, već i da je potpuno prekršio jevrejske vjerske zakone. Predbračni seksualni kontakt je apsolutno zabranjen za strogo religiozne Jevreje. Muškarac ne smije ni da se rukuje sa ženom koja mu nije žena.

Već je bilo optužbi protiv rabina 2008. i 2020. godine, ali berlinsko javno tužilaštvo je sve zaustavilo. Konačno, mnoge optužbe spadaju u spektar "zloupotrebe položaja", a to često nije kažnjivo. Rabin je otpušten tek nakon što je jedna žena napisala detaljno pismo jevrejskoj zajednici i pokazala poruke za ćaskanje. Jevrejska zajednica u Berlinu je obećala ženama neograničenu podršku u razjašnjavanju stvari.

Njegova sinagoga je bila privremeno zatvorena. Vjerski sud, takozvani "Beit Din" treba da razjasni da li će mu biti oduzeta titula rabina. Jedan od sudija-rabina je već ranije javno rekao "jevrejskom generalu" da se optužbe brojnih žena treba shvatiti veoma ozbiljno i da su šokantne. Kako saznaje "Bild", 2. i 3. jula saslušano je 17 žena za navodne seksualne napade. Optuženi rabin otkazao je svoj dolazak dva sata prije saslušanja tako što je javio da je bolestan. Sud mu je ponudio novi datum 13. jul.

Nakon što su saslušane dotične žene, rabin više ne bi trebalo da obavlja nikakve vjerske funkcije na osnovu jevrejskog vjerskog zakona sve dok optužbe ne budu odbačene ili potvrđene.

"Cijela stvar je skandal. O njemu se već dugo šuška, prvi put sam čuo za to 2005. Možda mislite da niko nije želio da stvar postane javno poznata" navodi izvor iz jevrejske zajednice. Iz službe za štampu berlinske zajednice kažu da je sadašnji upravni odbor jevrejske zajednice u Berlinu tek nedavno saznao za optužbe protiv rabina.

"S obzirom na ozbiljnost optužbi, Izvršni odbor je bio šokiran i ogorčen i konačno ga je otpustio bez najave 31. maja. Pošto je podnio tužbu protiv nepravednog otpuštanja, molimo za razumijevanje da trenutno ne možemo da komentarišemo detalje optužbi niti broj žrtava" navodi se. Rabinov advokat kontaktirao je "Bild" i zaprijetio pravnim postupkom ako se o tome bude pisalo. Naime, njegov klijent negira sve optužbe. Advokat kaže da je ovo "neutemeljeni atak" na njegovog klijenta te da je ovaj nakon što je priča izašla u javnost postao žrtva napada nožem. Međutim, ni napad, ni povrijede nikad nisu prijavljene policiji.

I na Fejsbuku je pokazao da nije svjestan nikakve krivice. Kada su optužbe postale javne, rabin je 16. juna na Fejsbuku objavio na ruskom jeziku: "Čak i ako ste veoma talentovani i naporno radite, za neke rezultate je potrebno vrijeme, nećete imati dijete za mesec dana, čak i ako oplodite devet žena". Takođe, 23. juna, rabin je napisao: "Uspješan čovjek je onaj koji može da postavi čvrst temelj sa ciglama koje su drugi bacili na njega. Nemoguće je pobijediti čovjeka koji nikada ne odustaje!“

Članica jevrejske zajednice Elena Ejngorn (41) kaže da on zaista misli da može da ih uništi.

"Ženama prijeti da ima video snimke koje će objaviti. Razgovarala sam sa ukupno 18 žena koje su bile žrtve. Mnoge su sada udate i plaše se da će muževi saznati. Sada bi trebalo da odluči vjerski sud" kazala je ona, prenosi "Blic".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije