05. jul  2023. 13.45  | Izvor: Tanjug

Grinspen: UN ulažu napore za produžetak sporazuma o žitu

ŽENEVA -

Ujedinjene nacije ulažu "sve napore" da obezbede produžetak sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora i memoranduma o razumevanju za olakšavanje pristupa ruskog đubriva i drugih proizvoda globalnim tržištima, izjavila je danas generalna sekretarka Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj Rebeka Grinspen.

"Moramo i da nastavimo da obaramo cene i da imamo stabilna tržišta hrane i đubriva u svetu", rekla je Grinspen novinarima u Ženevi, preneo je Rojters.

Ona je istakla da Ujedinjene nacije ostaju posvećene ulaganju svih napora za nastavak sporazuma.

"Razmotrićemo odlazak u Moskvu u danima koji su preostali, ali to još nije potvrđeno", navela je Grinspen.

brodovi, ukrajina, zito, turska, crnomorska, tanker

Moskva ne vidi razlog da nastavi sa sprovođenjem prehrambenog sporazuma, koji ističe 17. jula, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Sputnjik.

U Ministarstvu navode da je "situacija sa normalizacijom ruskih isporuka hrane i đubriva na svetska tržišta, kako je to predviđeno Memorandumom Rusije i UN, nastavila da degradira".

"U ovim uslovima, očigledno je da nema osnova za dalji nastavak Crnomorske inicijative, koja ističe 17. jula, ističe Ministarstvo.

U saopštenju se primećuje da "u isto vreme ruska strana nastavlja da savesno i odgovorno pristupa svojim obavezama kao strane u sporazumu, čini neophodne napore u strogom skladu sa procedurama kako bi svi brodovi koji učestvuju u njemu mogli uspešno završe svoju misiju i izađu iz Crnog mora do kraja njegovog važenja".

Navodi se da rukovodstvo UN ništa ne govori o temama, kao što su eksplozija u cevovodu za transport amonijaka Toljati-Odesa i isporukama ruskih mineralnih đubriva najsiromašnijim zemljama.

Kako se ističe u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, na Zapadu javno izjavlju da nema nikakvih popuštanja na temu antiruskih sankcija, uključujući hranu i đubrivo.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke.

Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora od 18. marta 2023.

Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana - do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz "prehrambenog sporazuma", pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.

Srodne vesti