05. jul  2023. 14.49  →  19.59 | Izvor: Tanjug

Jubilarni Palić od 15. do 21. jula, Bogdanu Dikliću nagrada Aleksandar Lifka

BEOGRAD -

Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić biće održan od 15. do 21. jula, a dobitnici nagrada "Aleksandar Lifka" su glumci Bogdan Diklić i Nikola Ristanovski i reditelj Andreas Drezen, izjavio je danas direktor festivala Radoslav Zelenović.

video icon

"Lifku" za doprinos evropskoj kinematografiji Diklić je dobio u kategoriji domaćih stvaralaca, Drezen iz Nemačke kao inostrani stvaralac, a Ristanovski iz Severne Makedonije je regionalni dobitnik, rekao je Zelenović na konferenciji za novinare.

bogdan, diklic

Predsednik Saveta festivala Duško Kovačević je rekao da je navršivši tri decenije Palićki festival u najlepšim godinama, a posetioce očekuje izuzetno zanimljiv program - "biće za svakog ko voli film ponešto".

"Ima izuzetno dobrih filmova. Gosti koji su potvrdili da dolaze su svetska i evropska imena", rekao je Kovačević.

Programski direktor Miša Mogorović je najavio da će na Palić konačno doći Margareta Fon Trota, da preuzme nagradu "Aleksadnar Lifka" koju je dobila davnih dana.

Mogorović je naveo da Glavni takmičarski program "donosi snažne autore i izuzetna filmska ostvarenja", a u njemu su "Crveno nebo" Kristijana Pecolda, "Seneka" Roberta Švenkea, "Zarobljen" Vasilisa Kacupisa i "Tri hiljade numerisanih delova" Adama Časija.

Tu su i "Zemlja kratkih rečenica" Hele Hof, "Preeksponirano" Eleonore Veninove, "Ingeborg Bahman - Putovanje u pustinju" Margarete Fon Trota, "Klub nula" Džesike Hausner, "Stari hrast" Kena Louča, "Savršeni dan" Vima Vendersa i "Madam Dubari" Mejven.

Mogorović je dodao da su organizatori Palića još uvek u pregovorima sa nekom domaćim nalsovima oko premijere u glavnim programima festivala.

Selektor programa je Nikolaj Nikitin, a u žiriju su direktor Festivala evropskog filma u Sevilji Tito Rodrigez, reditelji i scenaristi Nana Janelidze, Milorad Milinković, Eran Kolirin i Danijela Veber.

Mogorović je najavio da će u takmičarskoj selekciji "Paralele i sudari" biti deset filmova, a to su "Voli polako" Marije Kavtaradze, "Ugljenik" Jona Borsa, "Živi svetac" Tinatin Kajrišvili, "Hladan poput mermera" Asifa Rustamova, "Embrion-larva-leptir" Kirosa Papavasiloua.

U "Paralelama i sudarima", selektorke Julije Sinkevič, su i "Voliš li me?" Tanje Nojabrove, "Hleb i so" Damijana Kocura, "Svakodnevne greške" Kristine Grosan, "Moć" Maćaša Piklera i "Sestre" Linde Olte. Žiri čine producentkinja Ivana Marinić Kragić i glumica i rediteljka Boni Vilijams.

Kako je najavljeno, u fokusu festivala je kinematografija Severne Makedonije, a Fipresci žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara čine Renod Baronijan, Mike Nafs i Alehandra Treljes.

Španska multimedijalna umetnica Marija Kanjas je dobitnica nagrade "Andergaund spirit" (Underground) za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, i jedinstven prisutp filmskom jeziku i autentičnu poetiku izgrađenu van tokova filmske industrije.

Prisetivši se nastanka festivala 1992. godine, Zelenović je podsetio da mu tada "vreme nije bilo, dok smo bili uveliko u sankcijama", i da mu se sada čini da su "ljudi koji su radili festival ušli u celu priču sa nepodnošljivom lakoćom".

"Nismo bili svesni šta tu može da se desi. Jedno od mišljenja je bilo da festival ne može da opstane, da nema perspektivu...Stvari nisu išle kako treba. Srećom nismo odustali, jer u startu smo sedogovorili da narednih deset godina tražimo štabi mogao biti koncept festivala", naveo je Zelenović.

Podsetivši da je Palić najpre bio nacionalan, pa internacionalan, dok nije postao Festival evropskog filma, Zelenović je istakao da su njegova najbolja lična karta dosadašnji dobitnici "Lifke", koji su "sam temelj evropske kinematografije", od Milene Dravić i Ljubiše Samardžića, do Kena Rasela, Nikite Mihalkova i drugih.

"Da mi je neko rekao da će trajati 30 godina verujte - verovao bih mu", našalio se Zelenović.

Direktor Otvorenog univerziteta Subotica Ilija Tatić je podsetio da Palić slavi i jubilej 20 godina od kako je postao Festival evropskog filma, i da pored "kvalitetnog filmskog programa" pripremaju i brojne prateće programe.

Festival ćebiti održavan na više lokacija od Letnje pozornice na Paliću, do bioskopa Abazija i Lifka. Palić su podržali Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnse sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA i drugi.

Tagovi
Srodne vesti