BiH

"Istorijska sjednica" bez rezultata, Savjet ministara ne shvataju ozbiljno

"Istorijska sjednica" bez rezultata, Savjet ministara ne shvataju ozbiljno
Foto: Nedzad Uglješa | "Istorijska sjednica" bez rezultata, Savjet ministara ne shvataju ozbiljno

SARAJEVO - Iako je Savjet ministara BiH prije skoro dva mjeseca održao "istorijsku sjednicu", usvojio određene zakone i donio odluke koje su godinama stajale u ladici, do danas ništa nije dobilo epilog i došlo pred poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvo BiH, a sudeći po izjavama i trenutnim političkim odnosima, gotovo je izvjesno da od te "istorijske sjednice" neće biti ništa.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH početkom maja usvojio je izmjene i dopune Zakona o VSTS-u kao obavezu jednog od 14 prioriteta EU, zatim utvrdio i Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH, kao i Prijedlog zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Nijedan od ovih usvojenih zakonskih prijedloga nije došao pred poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, na toj "istorijskoj sjednici", kako ju je nazvao Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH, razmotren je i Prijedlog prednacrta sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda "Južna interkonekcija", te utvrđen Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije". Kao i u slučaju zakona, nijedan od ovih projekata nije dobio epilog, odnosno nije došao na odlučivanje u Predsjedništvo BiH, gdje, sudeći po izjavama Željka Komšića i Denisa Bećirovića, članova Predsjedništva BiH, sasvim sigurno neće dobiti podršku.

Slično je i sa mnogim drugim aktima koje usvoji Savjet ministara BiH, pa tako, recimo, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, od 33 tačke dnevnog reda, samo tri dolaze direktno od Savjeta ministara BiH.

"Tim koji je utreniran i iskoordiniran, on vrlo često podbaci. Ako vam taj tim djeluje na način da svaki njegov igrač poteže na svoju stranu, onda je naprosto neuspjeh nešto što se podrazumijeva. BiH u ovom momentu, i ne samo u ovom momentu, gotovo od 1996. godine ima takve timove u kojima svako poteže na svoju stranu. Jedan dio tog tima hoće svoju državu izvan BiH, drugi dio hoće državu u državu, treći dio tima vrlo često, neću reći za ovaj koji djeluje sada, potezao je u pravcu koji šalje poruku da je BiH ekskluzivno samo jednih, a drugi su neka vrsta gosta", rekao je sociolog Slavo Kukić.

On naglašava da danas imamo "ove treće", koji pokušavaju djelovati drugačije, ali da u timu u kojem ostali potežu onako kako su potezali u zadnjih 27 godina, ni njihov učinak po sebi ne daje nikakvog efekta.

"To će tako biti do kraja ovog mandata. Uostalom, zajednički sastanak u Konjicu je pokazao i ogolio sve te političare koliko nisko mogu padati iako siroti narod koji je za njih glasao vjeruje kako su oni spas. Bosna i Hercegovina će, umjesto da hvata evropske vozove, zapravo i dalje biti na sporednim tračnicama i zaostajati za svojim okruženjem i za Evropom, a da će njeni građani isto intenzivno, a ako ne i intenzivnije pakirati kofere i odlaziti", istakao je Kukić.

Kakva je trenutno atmosfera u BiH i samom Savjetu ministara BiH, govori i činjenica da on trenutno nema podršku ni poslanika koji su ga izabrali, pa je tako Predrag Kojović, poslanik Naše stranke, za N1 televiziju potvrdio da su pogriješili što su za partnera u vlasti izabrali Milorada Dodika, odnosno SNSD, te da je trebalo da insistiraju na opoziciji.

On je potvrdio i da poslanici ove stranke neće dati podršku Srđanu Amidžiću, kojeg je SNSD predložio za novog ministra finansija i trezora BiH, nakon što je Zoran Tegeltija preuzeo funkciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Naša stranka je odlučila povući ručnu i neće glasati u skladu sa koalicionim dogovorima", rekao je Kojović dodajući da će se držati ove odluke sve dok traju "napadi na državu BiH i njen ustavni poredak" te da se time vode i u ostalim strankama trojke.

Tanja Topić, politički analitičar, kaže da je (ne)funkcionisanje Savjeta ministara odraz mentalnog i političkog stanja u BiH, bolje reći stanja duha koje zemlju i dalje drži u stanju zakovanosti, zatvorenosti i nepomjeranja naprijed.

"Teško je, bez obzira na to ko ga čini, izaći iz zacementiranih političkih pozicija, ucjenjivanja, uslovljavanja, imenovanja u institucije i puke političke trgovine, i iz začaranog kruga. Tako da su istorijske sjednice, optimizam i vjerovanja da smo ušli u bolja vremena, puko naivno vjerovanje", rekla je Topićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije