Da li u Srbiji ima potvrđenih slučajeva groznice Zapadnog Nila? 1Foto: Radmila Marković/Danas

Na teritoriji Srbije do 1. jula nisu registrovani potvrđeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut„.

Takođe, dodaju da ove sezone, do 28. juna nije bilo zabeleženih slučajeva obolevanja ni u državama Evripske unije i Evropske ekonomske zajednice.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a za geografsko područje Srbije karakteristično je da sezona transmisije virusa uobičajeno traje od juna do novembra.

Kako je već rečeno iz Batuta za Danas na osnovu iskustva kako okolnih zemalja tako i u Srbije, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj slučajeva se prijavljuje tokom avgusta.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, za deset godina, u periodu od 2012. do 2022. godine na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 1.296 slučajeva groznice Zapadnog Nila i u istom periodu beleži se i 126 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od tog virusa.

Većina osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti, kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Institut navodi da kod pojedinih osoba, manje od jedan odsto, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Predložene mere zaštite su:

– Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.

– Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje.

– Preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

– Izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

– Upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.

– Redukcija broja komaraca u zatvorenom prostoru.

– Po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.

– Izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

– Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

– U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije

– U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah se javiti izabranom lekaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari