1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW
PolitikaVelika Britanija

London: još oštrije mere protiv demonstranata

2. jul 2023.

U Velikoj Britaniji policija i pravosuđe sada mogu da budu još stroži prema građanima. Po novom zakonu, mogu da hapse preventivno, a ometanje saobraćaja može rezultirati godinama zatvora. Kritičari su uznemireni.

https://p.dw.com/p/4TKLz
"Extinction Rebellion" aktivisti protestuju u donjem domu britanskog parlamenta - traže direktnu demokratiju
"Extinction Rebellion" aktivisti protestuju u donjem domu britanskog parlamenta - traže direktnu demokratiju, septembra 2022.Foto: Extinction Rebellion UK/REUTERS

U Velikoj Britaniji su na snagu stupili novi delovi kontroverznog zakona, prema kojem su određene metode koje se koriste u demonstracijama podložne teškim kaznama.

Vlada u Londonu time pre svega hoće da se ispeči ispred ekoloških aktivista, koji svojim protestima često parališu saobraćaj. Tako, na primer, policajci sada mogu zahtevati od demonstranata da raščiste ulicu.

Protesti portiv niskih plata u zdravstvu - marta 2023. Da li su ovo sumnjive osobe?
Protesti portiv niskih plata u zdravstvu - marta 2023. Da li su ovo sumnjive osobe? Foto: Kevin Coombs/REUTERS

Kazna zatvora za ometanje važnih saobraćajnih objekata je do šest meseci. Svako ko gradi ili ostane u tunelu kako bi izazvao ozbiljne smetnje može biti osuđen na kaznu - do tri godine zatvora.

Pored toga, sada je nezakonito ometati izgradnju ili održavanje budućih transportnih mreža.

Konzervativci zabrinuti za ljude koji „teško rade"

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Londonu, protesti na gradilištima, na primer, predstavljaju finansijski teret za poreske obveznike. Grupe kao „Extinction Rebellion" i „Just Stop Oil" godinama koriste metode kao što su kopanje improvizovanih tunela kao oblik protesta protiv projekata kao što je izgradnja brze železničke pruge.

Protest - štrajk glađu ispred ministarstva spoljnih poslova u Londonu: da li će to ubuduće biti moguće?
Protest - štrajk glađu ispred ministarstva spoljnih poslova u Londonu: da li će to ubuduće biti moguće?Foto: Amanda Rose/Avalon/Photoshot/picture alliance

Konzervativna vlada se - doduše - obavezala na poštovanje slobode demonstracija, ali je oštro kritikovala radikalne oblike protesta.

„Ljudi koji teško rade žele da se bave svojim svakodnevnim životom, a da ih pritom ne uznemirava sebična manjina", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejvermen. „Javnosti je dosta toga što im sebični demonstranti remete živote. Haos koji smo videli na našim ulicama bio je skandalozan".

Protesti protiv crkve, celibata, pedofila - zakrčili ulicu povodom posete pape 2010.
Protesti protiv crkve, celibata, pedofila - zakrčili ulicu povodom posete pape 2010.Foto: Felipe Trueba/dpa/picture alliance

Kritičari upozoravaju na autoritarne tendencije

Kritičari, pak, upozoravaju na autoritarne tendencije, kažu da pooštravanje zakona ugrožava pravo na demonstracije. Već poslednjih meseci vlada je značajno ograničila prava demonstranata, koji su koristili metode kao što su  - sporo hodanje i zalepljivanje ili vezanje lancima.

Protesti protiv monarhije na dan krunisanja Čarlsa III, 6. maja 2023.
Protesti protiv monarhije na dan krunisanja Čarlsa III, 6. maja 2023.Foto: Piroschka van de Wouw/AP/picture alliance

Policajci imaju pravo da uhapse svakoga za koga sumnjaju - da bi mogao da naruši javni red. To pravo su prvi put iskoristili prilikom krunisanja kralja Šarlsa III. - i zbog toga su bili oštro kritikovani. Uprkos pooštrenim merama, ekološke grupe su nastavile sa akcijama.

dr(ard)