VIDEO: Posle dima iz Kanade, rojevi insekata napali Njujorčane

Kao da dim i izmaglica koji su se širili od šumskih požara u Kanadi nisu bili dovoljni, Njujork je poslednjih dana preplavljen rojevima letećih insekata.
Tviter je prepun izveštaja o rojevima u nekim delovima Njujorka.
 
Dok su ulazili u oblake buba, neki ljudi su pokušavali da ih rasteraju mahanjem. Drugi su pokrili usta i nos. Neki stavljaju hirurške maske pre nego što izađu napolje.
Profesor Dejvid Loman, entomolog sa Gradskog univerziteta u Njujorku, po fotografijama i video snimcima na društvenim mrežama je zaključio da su to krilate lisne vaši.
 
Lisne vaši su uobičajene širom Sjedinjenih Država, čak i u Njujorku. To su mali insekti kruškastog oblika zelene, crvene, žute, crne, smeđe i sive boje.
Iako nije stručnjak za lisne vaši kojih je obično vrlo malo, Loman je rekao da su rojevi neobični i da su se pojavili neobično vreme. Izneo je teoriju da je topla zima mogle da doprinesu da se pokvari biološki sat tih insekata.
 
"Lisne vaši lete u doba vegetacije. Ako kolonija postane prevelika, previše gusta, proizvešće krilate oblike da se rasprše", navela je Natali Ernandez, specijalizovana za to.
 
"Dim je mogao omogućiti da lisne vaši ostanu mnogobrojne duže nego što je to uobičajeno tokom leta kada se inače ne razmnožavaju", rekao je Endi Džensen, istraživač lisnih vaši.
 
 
Šta god da je bio uzrok, Gradsko odeljenje za javno zdravlje kaže da nema razloga za zabrinutost.
 
"Iako to može biti neugodno, ti insekti ne predstavljaju poznat rizik za javno zdravlje", navodi se u saopštenju tog odeljenja.
 
Stručnjaci za insekte kažu da rojevi ne bi trebalo dugo da traju.
  • Lastavica

    02.07.2023 10:38
    Više hrane za ptice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin