U protekle dve godine oko 500 građana Srbije vraćeno je iz Austrije na osnovu Sporazuma o readmisiji potpisanog sa Evropskom unijom, rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, nakon potpisivanja Protokola o sprovođenju sporazuma o readmisiji sa ministarkom unutrašnjih poslova Austrije Marijom Fekter.


Ministarka Fekter je naglasila da u Austriji nije bilo „negativnih tendencija“ nakon vizne liberalizacije sa Srbijom, kao i da je smanjena stopa kriminala i ilegalnih migracija. Ona je dodala da skoro više uopšte nema podnosilaca zahteva za azil iz Srbije. Kako je objasnila, trećina građana Srbije, kojima je odbijen zahtev za azil, deportovana je u Srbiju, dok se ostatak dobrovoljno vratio. Prema njenoj oceni, saradnja sa policijom Srbije je izuzetno dobra, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, sprečavanju „pranja“ novca i pokušaja ubistava.

Ministar Dačić je naglasio da Srbiju raduje smanjenje stope kriminaliteta u Austriji u kojoj su učestvovali građani Srbije ili ljudi koji su poreklom sa ovih prostora. Kao primere uspešne saradnje policija Srbije i Austrije, Dačić je naveo akcije „Šumadija“, u kojoj je otkriveno falsifikovanje novca, i „Tisa“, akcija sprečavanja ilegalne migracije iz Srbije u EU.

Ministri su najavili da se u septembru u Beču otvara Međunarodna antikorupcijska akademija, pod okriljem UN, na kojoj će učestvovati i Srbija. Nakon potpisivanja Protokola ministri su posetili bazu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), gde su prisustvovali delu obuke njenih pripadnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari