Zvaničnik SAD: Direktor CIA tajno putovao u Ukrajinu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns nedavno je bio u Ukrajini gde se sastao sa obaveštajnim zvaničnicima i predsednikom Volodimirom Zelenskim.
Zvaničnik SAD: Direktor CIA tajno putovao u Ukrajinu
Foto: Beta/AP
To je potvrdio za Frans pres jedan američki zvaničnik. 
Putovanje, o kojem ništa nije bilo objavljeno kada se desilo, sprovedeno je u vreme kada ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivu pokrenutu u junu na istoku i jugu zemlje protiv ruskih snaga.
Berns je prilikom posete ponovo potvrdio američko obećanje da će deliti obaveštajne podatke da pomogne Ukrajini da se brani od ruske agresije, rekao je juče američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.
 
Prema navodima lista Vašington post, koji je prvi objavio vest o Bernsovom putovanju, ukrajinski zvaničnici predstavili su planove za povratak teritorija koje su ruske snage okupirale i očekivanje da će početi pregovore o primirju do kraja godine.
 
Prema tom listu, putovanje je obavljeno u junu.
 
Po američkom zvaničniku, Berns je "putovao u Ukrajinu kao što redovno čini od početka ruske agresije koja traje već više od godinu dana".
 
Zvaničnik je rekao da je putovanje bilo pre 24. juna i jednodnevne pobune šefa paravojne ruske grupe Vagner Jevgenija Prigožina.
 
Zvaničnik je rekao da ta pobuna, koja je viđena kao najgora pretnja autoritetu Kremlja u više decenija, nije mogla da bude tema razgovora. 
 
SAD, inače, nastoje da daju do znanja Rusiji da nisu imale nikakvu ulogu u toj pobuni. Većina među velikim američkim medijima objavila je u petak da je Berns posle te pobune telefonirao šefu ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergeju Nariškinu da mu dade uveravanja da SAD nisu umešane.
  • Senka

    01.07.2023 14:51
    Mašta
    Ćini svašta: mislili sa Rusima da se zezaju. Pa da sy najgluplji na svetu, posle gidinu dana prozy rata, znali su da ce ovako nesto pokusati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet