Dostupni linkovi

Rusija i Srbija koordiniraju dolazak srpskog šefa diplomatije u Moskvu, kaže Lavrov


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Moskva i Beograd koordiniraju posetu prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Rusiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na onlajn brifingu 30. juna.

Kako javlja TASS, Lavrov je kazao da se poseta dogovara nakon što je 2022. bio bila "sprečena poseta ruske delegacije Srbiji i za to optužio Zapad.

"Zaista, Zapad je sprečio ovo putovanje, jednostavno tako što je primorao zemlje u susedstvu Srbije da ne dozvole prolaz našim avionima", istakao je Lavrov.

On je kazao da se sa srpskom stranom dogovaraju konkretni datumi.

"Dogovorili smo se sa Ivicom Dačićem, mojim dobrim starim prijateljem, da u ovoj situaciji dođe u Rusku Federaciju. Sada se dogovaramo o nekim konkretnim datumima", rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov nije isključio mogućnost da bi njegove reči mogle da izazovu "još jedan drzak zahtev Zapada da Ivica ne dolazi u Rusku Federaciju".

"Ali u svakom slučaju mi imamo takav dogovor sa njim", dodao je Lavrov.

U tom kontekstu, ruski ministar spoljnih poslova je istakao da se kontakti Rusije i Srbije održavaju redovno.

"Veoma smo zahvalni i predsedniku [Aleksandaru Vučiću] i premijerki Srbije [Ani Brnabić], kao i ministrima Vlade Srbije što su uvek bili otvoreni za kontakte sa našim ambasadorom. Oni [kontakti] su veoma korisni, plus uvek imamo priliku da komuniciramo telefonom. I čekam posetu Ivice Dačića kad god mu to bude zgodno", rekao je Lavrov.

Lavrovljeva dvodnevna poseta Beogradu bila je zakazana za jun 2022. godine, ali se nije ostvarila zbog toga što su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora odbile da obezbede vazdušni koridor za avion ruskog ministra.

Šef ruskog Ministarstva spoljnih poslova je odluku niza evropskih država da ne propuste njegov avion nazvao nezapamćenom i nezamislivom.

Poseta je organizovana nekoliko meseci nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zbog čega je Zapad uveo sankcije Rusiji.

Sergej Lavrov je, zajedno s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na popisu sankcija mnogih zapadnih država. Jedine države u koje mogu da putuju u Evropi su Belorusija, Moldavija, Srbija i Bosna i Hercegovina.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja se do danas nije uskladila sa tim sankcijama.

XS
SM
MD
LG