30. jun  2023. 13.00  →  15.21 | Izvor: Tanjug

"Migracioni rat" na samitu lidera EU: Poljska i Mađarska blokirale dogovor

BRISEL -

Lideri Evropske unije su se danas na samitu u Briselu obavezali da će smanjiti zavisnost bloka od Kine i raspravljali su o tome kako da postignu ravnotežu između toga i saradnje kada je reč o globalnim izazovima.

 

U zaključcima samita, EU poziva Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da zaustavi rat u Ukrajini i izražava zabrinutost zbog rastućih tenzija u Tajvanskom moreuzu, istovremeno naglašavajući zajednički interes za održavanjem stabilnih odnosa.

Potvrđeno je da je Kina istovremeno i partner, i konkurent i sistemski rival Evropske unije.

eu, samit,orban

Iz EU su pozvali Kinu da preduzme ambicioznije akcije u pogledu klimatskih promena i biodiverziteta, zdravstva i spremnosti za pandemiju, bezbednosti hrane, smanjenja katastrofa, otpisa duga i humanitarne pomoći.

"Evropska unija i Kina i dalje su važni trgovinski i ekonomski partneri. Evropska unija ce nastojati da obezbedi jednake uslove, tako da trgovinski i ekonomski odnosi budu uravnoteženi, recipročni i obostrano korisni", navodi se u zaključcima samita EU.

"U sali za sastanke se vodio migracioni rat"

Kada je reč o problemu sa migrantima, nije postignut dogovor jer Poljska i Mađarska i dalje odbijaju da prijem migranata bude obavezan, prenosi slovenačka RTV SLO.

"U sali za sastanke se vodio migracioni rat. Bila je to borba za slobodu", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Slovenački premijer Robert Golob izjavio je da su se zemlje članice usaglasile oko upravljanja migracijama van Evropske unije, te da je lakše naći rešenje kada se izbeglica nalazi van evropskih granica.

"Jednoglasni zaključak je bio da je, dok je neko već u Evropi, zaista kasno. U tom trenutku je veoma teško naći zajednička rešenja oko kojih ćemo se svi složiti, jer je uvek pitanje kako primeniti princip solidarnosti. Dakle, možemo naći zajednička rešenja sve dok je izbeglica ili migrant van granica, a onda moramo zajedno i odlučno da reagujemo", rekao je Golob.

On je dodao da je "zapelo" u glavnom toku diskusije oko toga da li o upravljanju migracijama unutar EU treba odlučivati konsenzusom ili kvalifikovanom većinom.

Golob je potvrdio da zaključke samita o migracijama nisu prihvatile Mađarska i Poljska koje se protive dogovoru o obaveznoj solidarnosti kada je reč o prihvatanju izbeglica.

Spremni da nastave pomoć Ukrajini

Lideri EU su ponovo osudili rusku invaziju na Ukrajinu, za koju se navodi da krši Povelju Ujedinjenih nacija, i dodali da su spremni da nastave da pružaju pomoć Kijevu.

Ističe se da su države članice spremne da, zajedno sa partnerima, doprinesu budućim bezbednosnim obavezama prema Ukrajini, kao i da će intenzivirati svoje diplomatske napore kako bi osigurale najširu moguću podršku ključnim principima i ciljevima ukrajinske mirovne formule.

EU lideri najoštrije osuđuju navodnu rusku protivpravnu deportaciju ukrajinske dece i drugih civila u Rusiju i Belorusiju, i pozivaju Moskvu da odmah obezbedi njihov bezbedan povratak.

U zaključcima se ističe da je potrebno ojačati evropski odbrambeni sektor koji treba da bude "inovativniji, konkurentniji i otporniji".

Tagovi
Srodne vesti