Svijet

Britanski ministar podnio ostavku uz oštru poruku

Britanski ministar podnio ostavku uz oštru poruku
Foto: Twitter / Printscreen | Britanski ministar podnio ostavku uz oštru poruku

LONDON - Britanski ministar životne sredine Zek Goldsmit danas je podnIo ostavku, poručivši da je premijer Riši Sunak "nezainteresovan" za ekologiju.

"Problem nije u tome što je vlada neprijateljski raspoložena prema životnoj sredini, već u tome što ste vi, naš premijer, jednostavno nezainteresovani", rekao je Goldsmit, prenosi "Reuters".

On je naveo da je biti ministar životne sredine bilo "uzbuljivo iskustvo" i pohvalio je napredak koji je Velika Britanija postigla kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena na međunarodnom nivou, pogotovo kada je njegov bliski kolega Boris Džonson bio u Dauning stritu.

Međutim, u pismu ostavke koje je objavio na Twitteru, Goldsmit je istakao da je Velika Britanija vidljivo sišla sa svjetske scene i da je izgubila status lidera u oblasti klime i zaštite životne sredine.

Prema pisanju britanske agencije, njegov komentar se podudara za izvještajem koji su ranije ove nedjelje objavili savjetnici britanske vlade za klimu u kojem je navedeno da je Britanija izgubila svoju poziciju globalnog lidera u klimatskim akcijama i da ne čini dovoljno kako bi dostigla svoj cilj o karbonskoj neutralnosti do 2050. godine, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije