Život i ljudi

0

Namernice koje mogu da povećaju rizik od moždanog udara

Autor: SI

Izvor: N1

Namernice koje mogu da povećaju rizik od moždanog udara

Izvor: Pixabay

Postoji niz faktora koji mogu da povećaju rizik za moždani udar, a ishrana je svakako jedan od važnijih,

Moždani udar je ozbiljno stanje, potencijalno opasno po život, koje nastupa kad se prekine dotok krvi u mozak, obično zbog krvnog ugruška ili pucanja krvnog suda.

Imajući to na umu dr Džonatan Cajlinger, zadužen za platformu za digitalno pružanje zdravstvenih usluga „Babylon Health“, za britanski Express.co.uk govorio je o hrani koju bi trebalo da izbegavaju sve osobe koje imaju povišen rizik za moždani udar.

Posebno je izdvojio tri vrste namirnica kako biste sprečili da dođe do začepljenja krvnih sudova, a to su: prerađeno meso, slatkiši i pržena hrana.

„S obzirom na to da je najveći broj moždanih udara povezan s nakupljanjem masnog plaka (ateroma) u arterijama koje snabdvaju krvlju mozak, hrana koja doprinosi tom procesu povećaće vaš rizik za moždani udar. Zasićene i trans masti su glavni krivci“, naglasio je dr Cajlinger.

On upozorava da povišen krvni pritisak takođe prouzrokuje stvaranje ateroma, pa samim tim i povećan unos soli takođe povećava rizik za moždani udar.

„Povišen unos šećera još je jedan ključan faktor za rizik od moždanog udara, delom zbog njegove povezanosti s gojenjem i razvojem dijabetesa tip 2 koji prouzrokuje oštećenja i upalu krvnih sudova“, ističe dr Cajlinger dodajući da postoji i hrana koja ima suprotno dejstvo, i smanjuje rizik za moždani udar.

Sigurno ste mnogo puta čuli, ali  uvek je dobro ponoviti da bi trebalo da unosimo najmanje pet porcija voća i povrća dnevno. Brojna istraživanja su pokazala da povećano konzumiranje voća i povrća smanjuje stopu moždanog udara, dok je manje konzumiranje povećava.

„Smatra se da voće i povrće snižava krvni pritisak, a uz to sadrži i antioksidanse koji pomažu u zaštiti krvnih sudova. Voće i povrće sadrži i vlakna, koja mogu da pomognu u prevenciji povišenog udela masti u organizmu tako što se vežu uz holesterol u našim crevima”, pojašnjava dr Cajlinger dodajući da je preporučeni dnevni unos vlakana 30 grama, a osim u voću i povrću, vlakna su prisutna i u ovsenim pahuljicama, smeđem pirinču i integralnom hlebu.

On dodaje i da su neke vrste masti zdrave u malim količinama, te čak mogu i da smanje rizik za moždani udar snižavajući stepen holesterola. To su jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline kakve su prisutne u: orašastim plodovima, semenkama i masnoj ribi koju bi trebalo konzumirati dva puta nedeljno, prenosi City Magazin.
Simptomi moždanog udara

Simptomi moždanog udara lako su pamtljivi po skraćenici G.R.O.M.

G znači govor (otežan i nerazumljiv, ili možda osoba ne može uopšte da govori iako je budna ili teško razume šta joj govorite)

R znači ruke (osoba koja je doživela moždani udar možda neće moći da podigne obe ruke, jer je jedna ruka slaba i „pada“)

O znači oduzetost (asimetrično lice, jedna strana visi, osoba možda ne može da se nasmeje ili joj jedno oko i jedna strana usta vise prema dole)

M znači minut (svaki minut je bitan što znači da ODMAH morate da pozovete Hitnu pomoć ako primetite bilo koji od navedenih simptoma).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR