Četvrtak, 29.06.2023.

15:44

Erdogan: Paljenje Kurana vredno prezira, nećemo pokleći pred provokacijama

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan okarakterisao je akciju spaljivanja Kurana u Švedskoj "vrednom prezira".

Izvor: RT.rs

Erdogan: Paljenje Kurana vredno prezira, nećemo pokleći pred provokacijama
Foto ilustracija: Getty Images/Stringer

On je dodao da Ankara neće pokleći pred pretnjama i provokacijama.

Švedska policija dozvolila je demonstrantima da 28. juna, na praznik Kurban-bajram, spale primerak Kurana u blizini glavne džamije u Stokholmu.

"Neprijatelji islama i čovečanstva pokušavaju da zamrače raspoloženje provokacijama zaštićenim policijom. Jedan od njih je i gnusni napad u Švedskoj. Oni koji to dozvoljavaju i oni koji odobravaju ovaj preziran čin neće moći da ostvare svoje ambicije. Mi nećemo pokleći pred političkim provokacijama i pretnjama", rekao je danas Erdogan u video-poruci članovima partije, prenose RIA Novosti.

Inače, juče je oko 200 posmatrača svedočilo kako jedan od dvojice demonstranata cepa stranice Kurana i njima briše cipele pre nego što je zapalio versku knjigu, dok je drugi govorio u megafon.

Paralelno sa tim, na verski praznik Kurban-bajram džamiju u Stokholmu poseti oko 10.000 muslimana.

Neki od prisutnih uzvikivali su "Bog je veliki" na arapskom u znak protesta zbog paljenja, a jednog čoveka privela je policija nakon što je pokušao da antiislamiste gađa kamenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: