Vesti

0

Toma Fila: Bez socijalista, Narodni pokret za državu je besmislen

Autor: SA

Izvor: Beta

Toma Fila: Bez socijalista, Narodni pokret za državu je besmislen

Izvor: Beta/Amir Hamzagić

Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Toma Fila izjavio je danas da bez socijalista neće biti takozvanog Narodnog pokreta za državu koji planira da formira Aleksandar Vučić.

Fila je agenciji Beta kazao da se ne sme dozvoliti da se SPS "utopi" u Vučićev pokret. 

"U ovom trenutku niko živ ne zna o kakvom se pokretu radi. Mi u SPS-u želimo da se naša stranka održi, da ne izgubi identitet, a ne da se utopi u taj pokret kao što smo svojevremeno imali loše iskustvo s Jugoslovenskom levicom (JUL)", kazao je Fila. 

Prvo moramo da vidimo i čujemo, dodao je on, o kakvom se pokretu radi, "pa ćemo onda odluku da donesemo na glavnom odboru stranke". 

"Neće biti odstupanja od očuvanja identiteta stranke, i ja ću biti protiv bilo kakvog utapanja u Vučićev pokret. Bez našeg učešća taj pokret je besmislen. Da bi Narodni pokret za državu imao smisla, trebalo bi da u njemu budu SNS, SPS i nezavisni intelektualci", rekao je Fila. 

I član Glavnog odbora SPS-a istoričar Predrag Marković izjavio je ranije da ta stranka ne bi smela da dozvoli da eventualnim pristupanjem u takozvani Narodni pokret za državu izgubi identitet. 

Marković je agenciji Beta kazao da je SPS najstarija stranka u Srbiji i da ne može da bude deo, kako je rekao, "ničije čorbe". 

"Imate različite vrste spajanja, može da bude čorba, a može da bude i salata. Čorba je kad se pomešaju sastojci, a salata je kada svaki sastojak sačuva svoj ukus. Ako taj pokret bude salata u kojoj će SPS sačuvati posebnost, onda bi takva koalicija imala prednosti na izborima", objasnio je Marković. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je početkom marta da će od Vidovdana početi formiranje Narodnog pokreta za državu. 

"Narodni pokret sam zamislio kao nešto šire od svih partija u kome će se okupiti odgovorni i ozbiljni ljudi koji znaju koliko je važno da Srbija bude na putu ka Evropskoj uniji, ali da ne ruši savezništva s prijateljima na istoku", rekao je Vučić. 

Međutim, Vučić je juče saopštio da je formiranje pokreta odloženo za septembar, a na Vidovdan nije donet ni Proglas pokreta, kako je bilo najavljeno. 

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović kazao je za TV N1 da jednostavno nije trenutak za formiranje Narodnog pokreta za državu. 

"Atmosfera protesta i šetnji je učinila više stvari. Pokret koji je trebalo da bude atraktivan i da privuče, sada oni koji su hrlili ka njemu gledaju kako da se izmigolje i izađu iz toga", ocenio je Orlović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR