29. jun  2023. 10.57  | Izvor: Tanjug

Đorđe Milićević prisustvovao proslavi Vidovdana u Kumanovu

KUMANOVO -

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je u Kumanovu proslavi Vidovdana u organizaciji Zajednice Srba u Severnoj Makedoniji, saopšteno je danas iz kabineta ministra.

Milićević je rekao da su naši sunarodnici, koji žive u Severnoj Makedoniji, juče obeležili i poseban jubilej - sto godina od Vidovdana 1923. godine, kada su položeni temelji Sokolane, jednog od najlepših i najreprezentativnijih objekata koji je sagrađen u Kumanovu.

milićević,, kumanovo,, vidovdan,

Kako je objasnio, ovaj objekat je bio namenjen za vežbe i sportska nadmetanja društva "Soko", ali i održavanje kulturno-umetničkih i zabavnih manifestacija, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

On je ukazao na to da istoričari i hroničari svedoče o velikom jedinstvu i slogi Kumanovčana, ali i svih Srba širom tadašnje države, tokom trajanja izgradnje Sokolane. Milićević je ocenio da su jedinstvo i sloga ono što nam je i danas svima potrebno, "kako narodima s kojima delimo suživot na Balkanu, tako i pre svega nama Srbima da budemo složni i jedinstveni među sobom".

"Čast mi je danas na Vidovdan da budem s vama i da izrazim podršku i brigu Vlade Srbije prema našem narodu gde god on živeo. Svestan sam izazova s kojima se susrećete u očuvanju našeg jezika, kulture i tradicije i jačanju identiteta. Želim da vam poručim da niste sami - Srbija je s vama, podržava vas i stoji vam na raspolaganju", poručio je Milićević.

Na sportskim terenima ispred zgrade Sokolane održan je i revijalni turnir u malom fudbalu, a ministar je dodelio pehar i medalje pobedničkom timu, koji su činili momci iz sela Tromeđa kod Kumanova.

Obeležavanju Vidovdana i turniru, pored velikog broja građana Kumanova, prisustvovali su i ambasador Srbije u Skoplju Nevena Jovanović i predsednik Demokratske partije Srba i poslanik u Sobranju Ivan Stoiljković.