Dostupni linkovi

Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova


Bala kuća, Vašington
Bala kuća, Vašington

Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova, navedeno je u odgovoru iz Bele kuće na upit Glasa Amerike povodom pisma američkih senatora upućenog američkom predsedniku Džou Bajdenu zbog nedavnih napetosti između dve strane.

"Američki zvaničnici u Vladi, uključujući Belu kuću i Stejt department blisko sarađuju sa partnerima iz Evropske unije kako bi pronašli diplomatsko rešenje za nedavne događaje. Od lidera Kosova i Srbije zatražili su deeskalaciju, kao i da se ponovo usredsrede na primenu sporazuma o normalizaciji koji su potpisani tokom godine", navedeno je u odgovoru portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

"Jasno smo ukazali da će normalizacija odnosa, učešće u demokratskim procesima i poštovanje vladavine prava doprineti stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova", navedeno je u odgovoru Bele kuće na upit Glasa Amerike.

Grupa demokratskih i republikanskih senatora od američkog predsednika i administracije zatražila je da se, kako je navedeno, prioritetno osvrne na sve goru bezbednosnu situaciju između Kosova i Srbije.

Pismo zabrinutosti

Apel predvodi Džin Šahin, demokratska senatorka i predsedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednost pri Odboru za spoljne poslove, a potpisali su ga demokrate Kris Marfi, Kris van Holen, Ben Kardin, Piter Velč, Dik Durbin, i republikanci Pit Rikets i Tom Tilis.

"Pišemo vam da izrazimo zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu Kosova, gde je u nedavnim sukobima Srba sa pripadnicima KFOR-a povređeno skoro 40 pripadnika NATO mirovnih trupa. Od tih napada, alarmiraju nas odluke i Kosova i Srbije koje nastavljaju da eskaliraju, umesto da deeskaliraju tenzije. Posebno nas brine bezbednost skoro 600 američkih vojnika koji služe u okviru KFOR-a. Cenimo diplomatske napore SAD da deeskaliraju krizu, ali na njih se ne odgovara recipročno, posebno od strane Kosova", navodi se u apelu administraciji SAD.

Senatori apeluju na predsednika SAD da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala aktuelna kriza i nastavio napredak u primeni Ohridskog sporazuma. Posebno, kako se navodi, iskazuju zajedničku podršku predlogu EU za smirivanje tenzija između Kosova i Srbije.

Grupa senatora predložila je Bajdenu i da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme ako se obe strane ne obavežu da će primeniti predlog EU. Najavili su i preispitivanje podrške Kongresa ako Kosovo i Srbija "ne pokažu uzdržanost i ne budu radili na deeskalaciji bezbednosne situacije." Takođe traže od administracije da Senatu dostavi izveštaj o trenutnoj bezbednosnoj situaciji na severu Kosova i osigura bezbednost američkih vojnika u okviru KFOR-a.

Kada je pismo senatora isporučeno, kako se navodi, vlast u Srbiji najavila je puštanje trojice kosovskih policajaca koji su bili u pritvoru od 14. juna.

Pretres o Zapadnom Balkanu

Senatori Šahin, Marfi, Van Holen, Kardin, Rikets i Tilis su ranije ovog meseca apelovali na smirivanje situacije između srpskih i kosovskih snafga. Šahin, Marfi i Rikets su, kako se navodi, nedavno razgovarali i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i apelovali na isto.

Na inicijativu senatorke Šahin, Odbor za spoljne poslove u Senatu je prošlog meseca održao pretres o Zapadnom Balkanu, što je usledilo nakon njenog predloga da se donese zakon koji će promovisati saradnju između SAD i Zapadnog Balkana.

Američki senatori su se predsedniku Bajdenu obratili u trenutku novih napetosti u odnosima Kosova i Srbije i novog zastoja u dijalogu dve strane, kojim posreduje Evropska unija - uz podršku Sjedinjenih Država.

Napetosti su eskalirale su kada su nesrpski gradonačelnici, izabrani na glasanju koje je bojkotovala srpska zajednica, uz asistenciju kosovske policije pokušali da uđu u opštinske kancelarije u tri opštine sa srpskom većinom: Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

To je iniciralo proteste koji su u jednom trenutku eskalirali u sukobe sa pripadnicima KFOR-a u kojima je povređeno 30 njenih pripadnika – a ukupno više od 60 ljudi.

Nakon toga je na severu Kosova uhapšeno više kosovskih Srba zbog sumnje da su počinili napade na pripadnike KFOR-a i novinare mahom albanske nacionalnosti.

Dodatnoj eskalaciji doprinelo je hapšenje trojice kosovskih policajaca oslobođenih posle jedanaest dana koje su proveli u pritvoru u Kraljevu. Dok su kosovske vlasti tvrdile da su oteti sa teritorije te države, zvanični Beograd uzvraćao je navodima da su uhapšeni na teritoriji opštine Raška u centralnoj Srbiji.

Nakon insistiranja međunarodne zajednice, prvenstveno Evropske unije i Sjedinjenih Država, privedeni policajci pušteni su da se brane sa slobode - pošto su dvanaest dana proveli u pritvoru. Optuženi su za nedozovljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Inače, smirivanje napetosti bio je glavni razlog odvojenih susreta koje je šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj prošlog četvrtka održao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nakon toga, u dva poslednja javna istupa – šef evropske diplomatije izrazio je nezadovoljstvo postupcima srpskih i kosovskih vlasti nakon poslednjeg kriznog dijaloga održanog u Briselu. Ponovio je da potrebno da Kosovo i Srbija učine što je do njih kako bi tenzije deeskalirale.

XS
SM
MD
LG