Yevgeny PrigozhinFoto: BETAPHOTO AP Photo

Šef Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin bio je sakriven u hotelskoj sobi bez prozora u Minsku kako bi izbegao atentat nakon što je prekinuo oružanu pobunu protiv ruskog ministarstva odbrane, tvrdi američki obaveštajac.

Upitan o Prigožinu, predsednik Komiteta za obaveštajne poslove američkog Senata Mark Voker rekao je da je dobio izveštaje da šef Vagner preduzima sve mere kako bi izbegao „neslavan kraj“, piše Dejli mejl.

Prigožin je juče pronašao utočište u Minsku nakon što je njegova kratkotrajna pobuna protiv ruske vojske završila dogovorom predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i predsednika Rusije Vladimira Putina da se šefu Vagnera dopusti da napusti Rusiju.

„Mnogo je poznatih Rusa u poslednjih godinu i po palo kroz prozore koji su se nalazili na petom, šestom i sedmom spratu zgrada nakon što su se zamerili Putinu“, rekao je Voker.

On je ovo izjavio u vreme kada su podaci Flajtradara pokazali da je Prigožinov avion napustio glavni grad Belorusije i zaputio se ka Moskvi, što je izazvalo spekulacije da je šef Vagnera krenuo na razgovore licem u lice sa Putinom.

Prethodno je beloruska državna novinska agencija BELTA juče objavila da je Prigožin zaista u Belorusiji.

Prema dogovoru koji je u subotu isposlovao Lukašenko, Prigožinovim je vojnicima omogućeno da mu se pridruže u Belorusiji ili da budu integrisani u rusku vojsku.

Predstavljajući se kao „mudri pregovarač“ i preuzimajući zasluge za postignuti sporazum, Lukašenko je izjavio da je tokom pregovora sa Prigožinom rekao šefu Vagnera da će biti „zgnječen kao buba“ ako pokuša da napadne Moskvu.

Lukašenko je izjavio i da je „ubedio“ Putina da ne „zbriše“ Prigožina posle pobune, koristeći ruski žargonski izraz za ubistvo.

„Rekao sam Putinu da ne žuri. Hajde da razgovaramo sa Prigožinom, sa njegovim komandantima“, dodao je beloruski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari