predsednik severne makedonije stevo pendarovskiFoto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je Bugarska poslednja članica Evropske unije (EU) koja može njegovoj zemlji da drži predavanja o Kopenhaškim kriterijumima.

„Danas se EU slavi 30 godina Kopenhaških kriterijuma, koji su glavni set kriterijuma za ulazak u EU, a ne razgovori o istoriji. Tako, mislim da je Bugarska poslednja članica EU koja može da nam drži predavanja o tome šta su ti kriterijumi i šta predstavljaju, imajući u vidu da je država članica Saveta Evrope koja najmanje poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava. Ima ih 15-16 koji nisu realizovani“, rekao je Penadarovski novinarima.

Predsednik Severne Makedonije je to rekao povodom poslednjih izjava bugarskog kolege Rumena Radeva koji je, kako su preneli makedonski mediji, uputio i pismo evropskim liderima i institucijama u kojem ističe da „pristupanje Republike Severne Makedonije EU treba da se zasniva na ispunjavanju kriterijuma za članstvo, a ne na lobističkoj politici“.

Pendarovski je istakao da vlasti u Skoplju veoma dobro znaju te kriterijume i dodao da je tvrdio i ranije da je Severna Makedonija „najspremniji kandidat u istoriji EU u trenutku kada je počela pregovore“.

On je napomenuo da je video pismo predsednika Bugarske Rumena Radeva i ocenio da je to „reciklaža stare bugarske priče i da ne vidi nikakve nove podatke li neke nove predloge“.

„Naš put ka Evropi je jasan. Reč je o Pregovaračkom okviru koji je usvojen prošle godine. Novi zahtevi Bugarske u tom smislu nisu dozvoljeni, upravo zbog tog pregovaračkog okvira sa kojom se i Bugarska saglasila“, istakao je predsednik Severne Makedonije.

Pendarovski je rekao da se na Samitu šefova država i vlada zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji je održan juče u Podgorici, sastao sa Radevom, ali da su imali samo kurtoazni sastanak i da nisu razgovarali o temi EU i bugarskim zahtevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari