Ministar prosvete rekao da studenti koji su dobili duple stipendije neće morati da vraćaju novac 1Foto: Beta/Milan Obradović

Studenti koji su dobili duple stipendije – i Ministarstva prosvete i „Dositeja“ neće morati da vrate novac koji su dobili na konkursu Ministarstva, rekao je za Danas v.d. ministra prosvete Đorđe Milićević.

Odgovarajući na naše pitanje kakvo će rešenje biti pronađeno, nakon što je Ministarstvo pozvalo studente da vrate novac ako su izabrani na konkursu i za stipendiju Ministarstva nauke „Dositeja“, Milićević je rekao da je Državna revizorska institucija (DRI) krajem prošle godine uputila Ministarstvu prosvete (MP) preporuke, koje su navedene i u ugovoru koji student potpisuje sa ministarstvom da ne može primati drugu stipendiju osim stipendije MP ili može birati koja mu stipendija više odgovara.

– Preporuka DRI je da se to u narednom vremenskom periodu ispravi. Vi znate da su preporuke DRI obavezujuće, ali to prosto ne znači ono što se pojavilo kao informacija u javnosti, mi ne želimo apsolutno ništa da otimamo studentima, već da uradimo zajednički nešto što je u interesu studenata. U prethodnom periodu se dešavalo da studenti dobiju stipendiju od Ministarstva prosvete, da dobiju „Dositej“, da dobiju od Ministarstva sporta, ali i od lokalne samouprave. Tu nam je neophodna koordinacija sa drugim institucijama koju smo započeli, kao i komunikacija sa Kancelarijom za informacione tehnologije i e- upravu kako bismo napravili jedinstven informaconi sistem da se takve stvari ne bi dešavale – kazao je Milićević.

On je ponovio da „to ne znači da ćemo otimati novac ili tražiti da se novac vrati, kako to provejava u javnosti kao informacija“, već da žele da nađu najbolje moguće rešenje uz konsultacije sa partnerima, koji će biti u najboljem interesu studenata.

– Preporuka DRI ide u smeru da nije pravedno da jedan manji broj studenata dobije više stipendija, a da ostali studenti ostanu bez stipendije. To je suština čitave priče. Mi na tome radimo i radićemo u narednom periodu – kaže Milićević.

Na opasku novinarke Danasa da je upravo Ministarstvo prosvete decidno reklo da oni koji su dobili stipendije MP i nalaze se na spisku dobitnika „Dositeje“ moraju da vrate isplaćeni novac, Milićević je rekao:

– Evo ja vam decidno sada kažem kao ministar prosvete: nema vraćanja novca. Vrlo sam precizan i jasan, nema vraćanja novca. Za početak šta možemo da uradimo je da u isto vreme ministarstva prosvete i nauke raspišu konkurste za stiependije za narednu školsku godinu u isto vreme – naveo je Milićević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari