Svi stanovnici Južne Koreje od danas su mlađi godinu dana

Svi stanovnici Južne Koreje od danas, 28. juna mlađi su godinu ili dve.
Svi stanovnici Južne Koreje od danas su mlađi godinu dana
Foto: Pixabay
Naime, na snagu su stupili novi zakoni koji zahtevaju korišćenje samo međunarodne metode brojanja godina, zamenivši tradicionalnu metodu u toj zemlji.
Prema starosnom sistemu koji se najčešće koristi u svakodnevnom životu Južnokorejaca, smatra se da ljudi imaju godinu dana pri rođenju, a godina se dodaje svakog 1. januara.
Zemlja od ranih 1960-ih koristi međunarodnu normu računanja od nule pri rođenju i dodavanja godine na svaki rođendan za medicinske i pravne dokumente. Međutim, mnogi Južnokorejci nastavili su da koriste tradicionalnu metodu za sve ostalo.
 
U decembru je Južna Koreja donela zakone za ukidanje tradicionalne metode i potpuno usvajanje međunarodnog standarda.
 
"Očekujemo da će se pravni sporovi, pritužbe i društvena zbrka koja je nastala oko toga kako izračunati starost znatno smanjiti", rekao je jedan zvaničnik.
 
Prema vladinom istraživanju sprovedenom u septembru 2022. godine, 86 odsto Južnokorejaca reklo je da će koristiti međunarodnu starost u svakodnevnom životu kada novi zakoni stupe na snagu.
  • Qre

    07.07.2023 01:11
    Narednih godinu dana nema odlaska u starosnu penziju. Yee...
  • Gogolj Ištvan

    01.07.2023 02:00
    Još kad bi mi prešli na normalan kalendar, mislim na crkvu pa da budemo deo sveta.
  • Zrzadin

    30.06.2023 04:50
    Još da Ameri i Englezi debili usvoje metrički sistem, i da svi batale desni volan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti