Vesti

0

S-Lizing za 20 godina poslovanja u Srbiji uložio više do milijardu evra

Izvor: Beta

S-Lizing za 20 godina poslovanja u Srbiji uložio više do milijardu evra

Izvor: Beta / EMIL VAS

Kompanija S-Lizing koja posluje u okviru Erste Grupe, objavila je danas da je za 20 godina rada u Srbiji uložila više od milijardu evra u srpsku privredu, vozila i opremu.

Saopštila je i da ima više od 15.000 klijenata i više od 33.000 realizovanih ugovora do sada, kao i da je postigala tržišno učešće od 17,3 odsto na kraju prošle godine.

"Neizmerno sam ponosan što na ovako dinamičnom i sve konkurentnijem tržištu S-Lizing postiže rekordne rezultate. Pre 10 godina bili smo na 11. mestu na tržištu, sada smo četvrti, a u proteklih pet godina ostvarili smo rast bilansne sume od skoro 180 odsto", kazao je kazao je predsednik Izvršnog odbora S-Leasinga Bojan Vračević na konferenciji za novinare povodom 20 godina rada.

Vračević je dodao da kompanija želi lidersku poziciju na tržištu i da je počela da finansira OIE i električna vozila, a da je spremna i za solarne elektrane i infrastrukturu koja je u vezi sa obnovljivim izvorima i vozila i oporemu koja smanjuje emisije CO2.

On je istakao da je S-Lizing najbrže rastuća kompanija u Srbiji, navodeći i da srpsko tržište lizinga ima prostora za dalji rast.

Objasnio je do svetske krize u Srbiji je ukupna bilansna suma lizinga u odnosu na bankarski sektor bila je nešto veća od šest odsto, da sada iznosi 2,4 odsto, dok je prosek u Evropi osam do 10 odsto, što pokazuje potencijale za rast.

"Ove godine očekujemo da će na tržištu Srbije biti investirano između 850 i 900 miliona evra putem lizinga u vozila i opremu", rekao je Vračević.

Na konferenciji je istaknuto i da su za S-Lizing, kao deo Erste grupe, ESG principi u samom vrhu poslovne agende, a ova lizing kuća najavljuje da će se i u narednom periodu još aktivnije posvetiti zelenim rešenjima.

ESG principi (Environmental, Social and Governance) su skup standarda koji usmeravaju korporativne politike kako bi bile u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

"Svesni smo uticaja koji možemo imati na životnu sredinu kroz finansiranje projekata koji obezbeđuju energiju iz obnovljivih izvora ili podršku nabavke električnih vozila. Da smo na dobrom putu, svedoči i povećan broj lizing ugovora u ovoj kategoriji, a u narednom periodu još više ćemo se posvetiti aktivnostima u domenu ekologije”, izjavio je član Izvršnog odbora S-Leasinga Vuk Vučević.

Po njegovim rečima, među ciljevima kompanije da se "2030. prestane sa finansiranjem proizvodnje uglja iz svih pratećih privrednih grana, a da 2050. godine potfolio bude potpuno ekološki neutralan".

Vučević je naveo  da u strukturi te lizing kompanije putnička vozila učestvuju sa 40 odsto, komercijalna sa 36 procenata, mašina i opreme sa 20 odsto.

Ukazano je i da je saradnja S-Lizinga i Erste banke u Srbiji jedan od najefikasnijih modela saradnje na tržištu i uzor kolegama u čitavoj Erste Grupi.

"Ulazak Erste banke u vlasništvo S-Lizinga 2013. godine i potpisivanje ugovora kojim smo povezali lizing sa bankom po svim važnim funkcijama, zapravo je prekretnica u razvoju S-Lizing. Nakon reorganizacije kompanije i izrade strategije 2015. godine, jasno smo definisali svoje prioritete, ali i ciljeve u odnosu na klijente, partnere i konkurenciju", istakao je član Izvršnog odbora Erste Banke Nikola Stamenković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR