Novinar među stativama – novosadski golman koji je ispisao stranice istorije Vojvodine

Teško je zamisliti da jedan profesionalni sportista, posebno fudbaler, ima drugi posao, a stereotipično gledano, još je teže zamislivo da taj posao bude novinarstvo.

Ipak, u prošlom veku tako nešto bilo je potpuno izvodljivo, bar za jednog čoveka, a to je bio Lazar Vasić.

Legendarni golman FK Vojvodina aktivno se bavio novinarstvom u vreme kada je profesionalno igrao, tačnije branio boje novosadske „stare dame“.

Rođen 1926. godine u Begeču, gde se i zaljubio u fudbal. Poznat kao Vaske, karijeru u Vojvodini započeo je 1946. godine. Igrajući za srednju školu bio je desno krilo, ali se u novom okruženju našao, ni manje ni više, nego između stativa.

Odigrao je 479 zvaničnih utakmica za novosadske crveno-bele, uz nezvanične više od 500, a dres Voše nosio je u isto vreme kada i Vujadin Boškov, Todor Veselinović, ali i neki drugi članovi legendarne generacije ovog novosadskog fudbalskog kluba.

Foto: PrtSc/Facebook/Istorija ex yu fudbala
Uporedo sa tim, razvijao je i svoju novinarsku karijeru.

Radio je i za Radio Novi Sad, počev od 1950. godine, ali iza novosadski „Dnevnik“ od 1956. godine, najpre u sportskoj rubrici, a zatim kao urednik, sve do 1978. godine.

Prvi broj klupskog lista „Vojvodina“ izašao je 1957. godine, a urednik časopisa bio je upravo Lazar Vasić, tada još uvek aktivni čuvar mreže tog kluba.

Sva tri pomenuta novinarska posla radio je za vreme profesionalnog angažmana u FK Vojvodina, jer je okačio kopačke o klin tek 1959. godine. Rukavice tada još uvek nisu bile deo golmanske opreme.
Foto: PrtSc/Facebook/Istorija ex yu fudbala

Sportsko novinarstvo polako se definisalo kao posebna grana novinarstva, a Vasić je bio jedan od njegovih začetnika u Novom Sadu, i sve to dok je bio među stativama „Karađorđa“.

Igrajući za Vojvodinu prepričavao je priče iz svlačionice, sa terena, romantično prikazivajući jedan od najuspešnijih perioda FK Vojvodina.

Preminuo je 2015. godine u Novom Sadu. Neki pamte njegove bravure na golu, neki njegov novinarski rad, a najveći broj ne odvaja te dve stvari, baš kao što ih nije odvajao ni on.

„Vojvodina – naša mladost,
Vojvodina – naša radost,
Vojvodina – nekad tuga,
ali nikad neka druga!“

– Lazar Vasić

Foto: FK Vojvodina

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.