Subotica: U Bajmoku održana jubilarna smotra folklora

smotra-bajmok
SUBOTICA/BAJMOK – Proteklog vikenda je u Bajmoku održana Međunarodna smotra folklora i to 60. po redu, što je ujedno čini i nastarijom na Balkanu, a na njoj je učestvovalo 15 kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva.

Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se oko 400 učesnika iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, pa se može reći da je bila jedna od većih. Neki od učesnika tamo su svake godine, poput KUD-a „Aleksandrovo“.

„Svake godine mi smo tu, sigurno proteklih 40 godina, maltene otkad znam za sebe dolazimo, desilo se da smo propustili jedino u vreme korone“-  kaže Vesna Klinek.

Neizostavni učesnici su i KUDŽ „Bratstvo“, čiji se član Antuš Romić seća i svog prvog učešća davne 1973.godine.

„Želimo i uvek smo želeli da podržimo ovu smotru i drago nam je da se tako nešto održava u našoj sredini i dolazićemo i dalje“ – priča Antuš.

Nakon duže pauze u Bajmoku se mogao videti i KUD „Đurđevak“ iz Kljajićeva, specifičan po tome što neguje tradiciju Srba sa Korduna.

„Smotre su prvenstveno važne za decu koja dolaze i koja imaju prilku da pokažu ono što su naučila tokom godine, to su takođe i  čuvari tradicije, a što se tiče sredine, važno je da se ljudi upoznaju sa različitim kulturama, krajevima naše zemlje i inostranstva,  a deca se upoznaju i šire prijateljstvo“- smatra Ljiljana Bjelivuk.

Sećaju se neki i prvog izdanja smotre – Srboljub Nakić, koji je 1957.godine osnovao KPD „Jedinstvo – Eđšeg“ priča nam da su te davne 1963. igre bile iste kao sada, jedino je organizacija bila skromnija.

„Prva smotra je bila vrlo siromašna, nije bilo toliko društava, bilo ih je svega pet, a sada imamo petnaest, a bilo je godina i sa po dvadeset. Lepo je videti to i drago mi je da je omladina željna druženja i plesa“ – seća se Srboljub.

Jubilarnim izdanjem i odzivom učesnika zadovoljni su i organizatori, kažu nisu svi uspeli da dođu, ali je i dalje bilo prisutno 15 kulturno-umetničkih društava.

„Cilj ove smotre je da negujemo domaći folklor i da decu naučimo nekoj tradiciji, da ne ode u zaborav naša tradicija i kultura“ – zaključuje Marko Zvekan.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.