Ministri EU sutra o Kosovu: Hitno rešiti sve oštriju krizu, pa se posvetiti dijalogu

Šefovi diplomatija Evropske unije će sutra razmotriti kako hitno rešiti sve oštriju krizu i sukobe na severu Kosova.
Ministri EU sutra o Kosovu: Hitno rešiti sve oštriju krizu, pa se posvetiti dijalogu
Foto: 021.rs
Tek nakon toga se može posvetiti ključnim stavkama dijaloga Beograd-Priština i normalizaciji odnosa primenom Ohridskog sporazuma, izjavio je jedan visoki zvaničnik EU u Briselu.
 
On je naglasio da će "ukoliko Priština i Beograd ne sprovedu dogovorene korake za obustavu sukoba i zaoštravanja, uslediti nove mere Evropske unije i naglasio da su "okidač za krizu potegle vlasti u Prištini".
Od kosovskih vlasti se očekuje da, po njegovim rečima, kao glavne korake za smirivanje organizuje nove opštinske izbore u opštinama sa srpskom većinom, dok bi Beograd trebalo da oslobodi trojicu uhapšenih prištinskih policajaca.
Visoki predstavnik EU Žozep Borelj će, po njegovim rečima, ministre inostranih poslova Unije izvestiti o susretu s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji su se obavezali da će uložiti napore da se zaoštravanje na severu Kosova zaustavi da bi se "onda prešlo na Dijalog kao jedini način da se sukob prevaziđe".
 
Funkcioner EU je novinarima rekao da "Srbija u izvesnoj meri jeste odgovorna za krizu, ali da je to poglavito prouzrokovano akcijama Prištine" prema kojoj je EU, podsetio je, već preduzela finansijske mere i obustavila kontakte.
 
Naknadno konsultovani izvori EU u Briselu su preneli da se s velikom zabrinutošću prati novo zaoštravanje na severu Kosova.
 
Ovi zvaničnici su naglasili da će o tome ministre EU svakako precizno izvestiti visoki predstavnik Borel koji je, kako je ukazano, izjavio da je "jako uznemiren zbog situacije na severu Kosova" i predočio da se nastavljaju "vansudska hapšenja kosovskih Srba i kosovske bezbednosne snage marširaju u južnoj Mitrovici, uz teške poruke iz Srbije".
  • xqt

    26.06.2023 07:27
    Prazne priče
    Krajnje je vreme da Vašington pošalje nekog podsekretara sekretara da zavede red i mir. EU mnogo priĉa a ništa ne radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.