Svet

0

U Izraelu 25. subota demonstracija protiv reforme pravosuđa

Izvor: Beta

U Izraelu 25. subota demonstracija protiv reforme pravosuđa

Izvor: Beta/AP

Protesti širom Izraela zbog planirane reforme pravosuđa održani su 25. subotu zaredom.



Protesti su počeli na severu zemlje, a najviše ljudi se okupilo kao što je uobičajeno u ulici Kaplan u Tel Avivu.

Jedna od organizatorki protesta Limor Regev rekla je da je sve što je do sada postignuto rezultat odlučnosti stotine hiljada demonstranata koji izlaze na ulice svake subote od početka januara kada je plan reforme najavljen.

"Mi smo upravo ovde, upravo sada širom zemlje i planirano da štitimo demokratiju Izraela, mi ćemo biti gvozdeni zid za liberalnu demokratsku državu", rekla je Regev, preneli su izraelski mediji.

Na glavnom protestu u Tel Avivu osnovana je takozovana "Snaga Kaplan" koja će, kako je najavljeno, nastaviti nenasilan protest, ali će delovati odlučno i na zakonit način, te da su dosadašnji protesti bili "dečja igra" prema onome što će uslediti u skoroj budućnosti ako plan reforme bude ostvaren.

U Tel Avivu se okupilo oko 130.000 ljudi, javio je novinski sajt Vala, pozivajući se na organizatore protesta.

Neki demonstranti su blokirali saobraćaj u oba pravca na autoputu Ajalon.

Demonstriralo se i u Haifi na severu i u Rehovotu u centralnom delu zemlje.

Protivnici upozoravaju da će reforma oslabiti Vrhovni sud i narušiti osetljivi sistem kontrole i ravnoteže vlasti u korist parlamenta i demokratski karakter Izraela, a manjine ostaviti nezaštićenim.

Pristalice plana ultradesne vlade premijera Benjamina Netanjahua tvrde da je reforma potrebna kako bi se smanjila prevelika ovlašćenja Vrhovnog suda.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR