Dostupni linkovi

Šef Wagnera naredio svojim plaćenicima da zaustave marš na Moskvu


Policajac čuva zatvoreni Crveni trg u Moskvi, Rusija, 24. juna 2023.
Policajac čuva zatvoreni Crveni trg u Moskvi, Rusija, 24. juna 2023.

Jevgenij Prigožin, vođa ruske paramilitarne grupe Wagner, rekao je u subotu da je naredio svojim plaćenicima da zaustave marš na Moskvu i povuku se u svoje terenske kampove u Ukrajini kako bi izbjegli prolivanje ruske krvi.

Prigožin je rekao da je, iako su njegovi ljudi samo 200 kilometara od Moskve, odlučio da ih vrati kako bi izbegao "prolivanje ruske krvi”.

Nije rekao da li je Kremlj odgovorio na njegov zahtjev da smijeni ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua.

Iz Kremlja još nema komentara.

Pratite blog uživo o pobuni Wagnera:

Najava je uslijedila nakon izjave iz ureda bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u kojoj se kaže da je on pregovarao o dogovoru s Prigožinom nakon što je prethodno razgovarao o tom pitanju s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prigožin je prihvatio Lukašenkovu ponudu da zaustavi napredovanje Wagner grupe i dalje korake za smirenje tenzija, saopštio je Lukašenkov ured, dodajući da predloženo rješenje sadrži sigurnosne garancije za Wagnerove trupe. Nije objasnio o kakvim garancijama se radi.

Moskva je, pripremajući se za dolazak Vagner grupe uvela antiterorističke mjere i pozvala građane da ostanu kod kuće.

Inače, plaćenici paravojne grupe Wagner pobunili se protiv ruskih vojnih vlasti 24. juna. Ipak, njihov vođa, Jevgenij Prigožin, negirao je da je pobuna pokušaj vojnog udara.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da su visoke "ambicije" nekih dovele do "veleizdaje".

Wagnerovi plaćenici uspjeli su da zauzmu važne lokacije u Rostovu na Donu i krenuli ka Moskvi.

Prigožin je optužio rusku vojsku da je izvršila smrtonosni napad na njegove snage u Ukrajini, gdje se Wagnerove trupe bore za Rusiju.

Federalna služba bezbjednosti Rusije naredila je Prigožinovo hapšenje.

Inače, Prigožin mjesecima otvoreno optužuje ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba, Valerija Gerasimova, za nesposobnost u vođenju Rata u Ukrajini.

On je takođe optužio vojsku da je izvršila smrtonosni napad na njegove snage u Ukrajini, gdje se Wagnerove trupe bore za Rusiju.

XS
SM
MD
LG