FOTO, VIDEO: Završen protest u Novom Sadu, bila blokirana raskrsnica kod Mosta slobode

Protest "Srbija protiv nasilja" u Novom Sadu završen je u 21 čas.
FOTO, VIDEO: Završen protest u Novom Sadu, bila blokirana raskrsnica kod Mosta slobode
Foto: 021.rs
Do tada je bila blokirana raskrsnica Bulevara oslobođenja i Ulice Narodnog fronta, kod Mosta slobode.
 
Na mostu je raširen transparent "Ispunite zahteve. Zaustavite nasilje".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
"Nasilje je dominantno u svim porama našeg društva, a ja ću se danas osvrnuti na policijsko nasilje. Jedna sam od onih koji su doživeli policijsko nasilje braneći šumu na Šodrošu. Mi, iako goloruki, nismo bili nenaoružani. Bili smo naoružani zakonom. Bili smo naoružani hrabrošću. Bili smo naoružani opštim interesom. Nasuprot nama, policija je pored standardne opreme bila naoružana zaštitom krupnog kapitala, političkom komandom Aleksandra Vučića i strahom za svoje pozicije", rekla je okupljenima Aleksandra Stankić jedna od osnivačica Šodroš Survivor kampa.
 
"Mi smo taoci bolesnog uma. Ovo je zona komfora za kriminalce, siledžije i sve predstavnike sa dna kace. Nama se kaca prevrnula. Dno je na vrhu. Da bi nasilje prestalo on mora da ode. Za to ne trebaju izbori nego nezavisno sudstvo, tužilaštvo, ali i policija", poručila je.
 
 
"Novi Sad je oduvek bio poznat po lepoti, kulturi, arhitekturi. Ono što naš grad nije dobro podneo je izgradnja ogromnog broja objekata. Nove zgrade su se gradile ali infrastruktura i komunalno uređenje to nisu mogli da podnesu", rekla je Ana Ferik Ivanovič iz DANS-a.
 
Kako je dodala, sve ovo je dovelo do toga da nekada ne prepoznajemo svoj grad.
 
"Nismo prežalili i nikada nećemo zaboraviti ni oprostiti seču autohtonih stabala na Šodrošu. Uništen je život svim bićima kojima je ovo bilo stanište, sve u cilju izgradnje privremenog mosta, koji će se koristiti da se gradi novi most", istakla je.
 
 
"Dozvolili smo da nam se u realnosti dešava ono nezamislivo. Dugo sam razmišljala da li da izgovorom 'pedofil' kada budem pričala. Mi moramo nazivati stvari pravim imenom, ne bi trebalo mene ili vas da bude sramota izgovorenih reči već one koji su dozvolili da ovaj nonsens postane realnost. Povredili smo ono što je najvrednije, povredili smo našu decu, dozvolili smo da nam nasilje uđe u škole i vrtiće. Zato smo ovde. Nije nam potrebno da nam date 10 hiljada po detetu, bilo nam je potrebno da seksualni predator ne vrši nasilje nad našom decom", rekla je Dijana Milosavljević iz Odžaka koja je svedočila protiv uhapšenog vaspitača.
 
Tokom šetnje od Pozorišnog trga do Mosta slobode, osim redara, bezbedan prolazak protestne kolone obezbeđivala je i saobraćajna policija.
 
 
Dogodio se jedan manji incident kada je automobil pokušao da projuri kroz kolonu, ali su ga redari sprečili.
 
 
Tokom šetnje, učesnici su ostavljali poruke na asfaltu.
 
 
Na Pozorišnom trgu, protest je počeo je pesmom "Vostani Serbie".
 
"Dugi niz godina pritiska nas loša i otrovna stvarnost. Okruženi smo zlom i terorom. Posledica širenja takvih osećanja je ogoljeno nasilje koje se odvija nad našim životima. Umesto da nas majski prolećni dan i duh osvežava, on nam je ove godine počeo sa beskrajnom tugom i žalosti", rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.
 
"Ono što je možda najteže što nas je pogodilo je da smo oguglali na sve neljudske aktivnosti i prihvatili ih kao neku vrstu normalnosti. Ova tragedija nije ni slučajna ni proizvod pojedinačnog akta, ona je podsticana svakodnevnim činovima, od porodice, društva pa do Skupštine gde gledamo scene nasilja i brutalnosti. Umesto da to bude uzorno mesto gde se različita mišljenja čuju i poštuju, to je postalo jedno mučilište. Samo oni koji su spremni da prihvate sve što vlast od njih očekuje uspevaju na nemoralan način da ostvare dobiti", izjavio je Čupić.
 
"Prećutati i ne pružiti otpor nasilju nije ništa drugo nego pomiriti se sa njegovim činovima koji nas ugrožavaju do nestanka. Ne budemo li se suprotstavili nasilju jedan po jedan ćemo nestati", poručio je.
 
 

Na početku je puštena i pesma "Neko kao ti" koju je pevao ubijeni beskućnik Kristijan Kostić Bleki.

 
 
Grupa novosadskih studenata okupila se ranije u kampusu Novosadskog univerziteta, odakle su zajedno došli na protest.
 
  • LIMAN 1,2,3,4

    28.06.2023 10:45
    Sledeci put
    ispred svojih kuca,nas pustite da zivimo kako hocemo,a vas 200 na raskrsnici,pola,koliko sam primetio,pojma nema sta hoce,i za koga je!!!
    Sve moj do moga!!!
  • Dr

    26.06.2023 17:23
    Parlament
    Borite se u parlamentu,dajte ideje,programe,ne maltretirajte građane i njihove živote.
    Vidite da u Parlamentu nemate nikakve šanse,pa ste kao ovako krenuli.
    Nije fer...
  • Bb

    26.06.2023 16:49
    Bb
    Iskreno veoma sam Razocaran,ovim u sta su se pretvorili ovi Iskreni,Protesti!!! Od prvog Protesta sam bio u BG sa veliki brojem,Prijatelja i Kolega sa ogromnom,voljom da se smeni ovaj Sistem kao i svi,koji su Ustali i Dosli! Deo Gradjana je bio spreman samo za Setnjom koja je sada postala,neki Performans od koga nema,nista! Mi koji smo bili za Iskrene promene zauzimanjem,javnih Institucija polako smo bili,odstranivanji i imate sada,predstavu predstavu pred,gasenjem!!! Tako se necini sa ovim,Rezimom ali oni koji,Organzuju smatraju da tako treba i imaju ispustenu priliku i Razocarenje velikog broja,Gradjana!!! ŠTETA i to Velika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti