Automobili

Subota, 24.06.2023.

15:00

Posle 11 godina: Mazda vraća rotacioni motor

Kako navodi Motor1, danas je počela masovna proizvodnja ovog benzinskog motora koji služi za produženje dometa, a pravi se u fabrici Ujina br. 1 u Hirošimi.

Izvor: B92

Posle 11 godina: Mazda vraća rotacioni motor
Foto: Mazda

Glasine o povratku rotacionog motora su se širile internetom godinama pre nego što je Mazda to ozvaničila u januaru ove godine kada je predstavila plug-in hibridni mali krosover sa komplikovanim imenom: MX-30 e-Skyactiv R-EV

Slučajno, Mazda RX-8 je prestao da se proizvodi pre 11 godina, u junu 2012. godine, kada je u Japanu napravljen poslednji od samo 1.000 primeraka iz edicije Spirit R.

Do danas je japanska kompanija napravila 1,99 miliona vozila opremljenih rotacionim motorom. Brojni patenti su inače otkrili da Mazda nije odustala od ideje o novom sportskom automobilu sa rotacionim motorom.

Međutim, dug je put od patentiranja tehnologije do puštanja u proizvodnju serijskog automobila, tako da se još uvek nemojte previše nadati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: