Vesti

1

Žofre preneo Vučeviću zabrinutost EU zbog bezbednosne situacije na Kosovu

Izvor: Beta

Žofre preneo Vučeviću zabrinutost EU zbog bezbednosne situacije na Kosovu

Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ministar odbrane Miloš Vučević danas je na sastanku sa članovma Delegacije Evropske unije u Srbiji, predvođene šefom Delegacije ambasadorom Emanueleom Žofreom razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Ministasrstva odbrane, Vučević je ukazao na dalje intenziviranje smišljenih i tendencioznih provokacija i incidenata kojima se ugrožavaju bezbednost i životi građana srpske nacionalnosti, ali i mir u regionu. 

Ambasador Žofre iskazao je duboku zabrinutost EU institucija zbog bezbednosne situacije i rekao da je saglasan sa razočaravajućom činjenicom, koju je izneo i ministar Vučević, da je samo dan nakon razgovora u Briselu došlo do izazivanja novih incidenata.

Žofre je zamolio nadležne u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da se izbegne dalje pogoršanje situacije i vrati dijalogu.

Kako je istakao, Evropska unija će preduzeti mere da se obeshrabri politika podsticanja nasilja i izazivanja incidenata i naglasio da zajednički cilj treba da bude trajni mir, bezbednost i ekonomski razvoj regiona.

Ministar odbrane je ukazao da su odmah nakon razgovora u Briselu prištinske vlasti na čelu sa Aljbinom Kurtijem još jednom potvrdile da im se ne može verovati i nastavile "svoju neodgovornu, nezrelu i bezobzirnu politiku", kojom se, kako je rekao, zadaje "težak udarac svim naporima da se obnovi dijalog i sačuvaju mir i bezbednost.

Vučević je pozvao institucije Evropske unije da aktivno daju doprinos deeskalaciji situacije i spreče samovolju Aljbina Kurtija, koji, kako je naveo, svojom opasnom politikom nasilja poništava sva dostignuća dosadašnjeg dijaloga.

Zatražio je trenutno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih policijskih snaga sa severa Kosova i hitno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, navodi se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Kakva govna borelj bajden i company,.Do se vrši genocid nad srbima oni srbe pozivaju na uzdržanost...treba mirno da pristanemo da nas koljete silujete kasapite prodavajuci naše organe???? More diži vojsku mobilizaciju i da se očisti to..ako se usa e sklone i njih.bolje casno ginuti no sramno robovat