Čuli ste za placebo, a da li znate šta je nocebo efekat?

Za placebo efekat ste sigurno već čuli. To je kada vam lekar prepiše nov lek za vašu bolest, ali umesto leka dobijete vitamine. Uvereni u to da ste dobili pravi lek, počinjete da se oporavljate i sigurni ste da je to posledica dejstva leka.

Sa druge strane, suportno placebu se nalazi nocebo. To je placebo efekat, ali u obrnutom smislu. U opisanom slučaju sa vitaminima, nocebo efekat bi bio kada lekar kaže da lek koji vam je prepisao ima strašne nuspojave, a vi kasnije počinjete da primećujete simptome tih nuspojava kod sebe. Slično se dešava ukoliko vam lekar kaže ćete morati na operaciju koja je rizična: samo znanje o riziku i potencijalnim negativnim posledicama može negativno uticati na oporavak, zahvaljujući autosugestiji. 

Šta sve utiče na pojavu nocebo efekta?

Stručnjaci nocebo efekat pripisuju psihološkim i neurobiološkim uzrocima. Različiti faktori mogu dovesti do pojave nocebo efekta, kao što su, na primer, prethodna iskustva sa zdravstvenim sistemom, nepoverenje u stručnost lekara i medicinske struke uopšte. Osobe koje su imale negativno iskustvo sa nekom medicinskom intervencijom su sklonije nocebo efektu, takođe i anskiozne ili depresivne osobe.

I placebo i nocebo efekat ilustruju koliku moć imaju naše misli. Brojne empirijske studije pokazuju da nocebo efekat ne samo da postoji, već je i iznenađujuće čest. To, takođe, izaziva etičku dilemu za lekare i medicinske sestre: ako obaveste pacijente o potencijalnim rizicima i nuspojavama datog lečenja (kao što je hemoterapija, operacija, određeni lekovi), pacijenti će vrlo verovatno doživeti te loše rezultate. Sa druge strane, ako pacijentima ne saopšte mogućnost rizika, to znači da nisu pružili pacijentu sve informacije, čak mogu biti i tuženi zbog nesavesnosti i kršenja zakona o informisanom pristanku. Stoga doktori ipak treba da pruže sve informacije, pa i o potencijalnim rizicima, čak i uz mogućnost pojave nocebo efekta.

Kako odoleti delovanju ovog efekta?

Jedna od taktika koja se primenjuje jeste rad na “otvorenim placebo” tretmanima. To je kada pacijenti znaju da im lekari daju placebo, ali im se objašnjava koje pozitivne rezultate placebo može da ima, tako da pacijent ima pozitivna očekivanja, što će pre dovesti do pozitivnih rezultata. Verovanje u placebo efekat neće smanjiti tumor na mozgu ili izlečiti slomljenu kost. On “radi” na subjektivnim ishodima, kao što je stepen do kog osećate bol, mučninu ili čak depresiju.

Stoga uvek razmišljajte pozitivno o lekovima i tretmanima koji su vam pripisani i verujte da će nadmašiti rizike. Na taj način ćete povećati šanse za pojavu pozitivnog ishoda.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.