Dostupni linkovi

Američke sankcije za ruske obavještajce koji su pokušali da utiču na izbore u SAD


Američko Ministarstvo finansija (na slici) je stavilo dva ruska državljanina na listu sankcija
Američko Ministarstvo finansija (na slici) je stavilo dva ruska državljanina na listu sankcija

Sjedinjene Američke Države su nametnule sankcije dvojici ruskih obavještajaca koji su pokušali da utiču na lokalne izbore u SAD-u, rečeno je iz američkog Ministarstva finansija.

Dva oficira ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), koje je nedavno optužilo Ministarstvo pravde, igrala su značajnu ulogu u pokušajima Kremlja da provodi "globalne operacije malignog uticaja", navodi se u saopštenju objavljenom 23. juna, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Dvojicu oficira, Jegora Popova i Alekseja Suhodolova, optužilo je Ministarstvo pravde u aprilu, navodeći da su radili na potkopavanju demokratskih procesa u SAD i drugim zemljama putem mreže saradnika.

SAD optužuju Kremlj za upotrebu takvih mreža za iskorištavanje društvenih podjela, smanjenje pouzdanja u demokratske procese, i ohrabrenje anti-američkih i anti-demokratskih političkih stavova.

"U skopu svojih napora, Kremlj često koristi društvene mreže kao alat za širenje dezinformacija, da bi zbunili i na pogrešan put naveli građane globalno, te da u to uključe i američke građane, da bi ostvarili ruske operativne i geopolitičke ciljeve

Ministarstvo tvrdi da su Popov i Suhodolov radili sa Aleksandrom Jonovim, ruskim državljaninom optuženim za provođenje višegodišnjih aktivnosti da se političke grupe u Floridi, Džordžiji i Kaliforniji iskoriste za miješanje u izbore.

Jonov je optužen zajedno sa Natalijom Burlinovom, a njihove organizacije su završile na OFAC listi sankcija, koju vodi američko Ministarstvo finansija, zato što su djelovali u ime ruskih vlasti.

Ministarstvo finansija je optužilo Rusiju za regrutovanje ljudi i grupa širom svijeta, koji su dobro pozicionirani u svrhu širenja dezinformacija i uspješniju destabilizaciju demokratskih društava.

"Sjedinjene Države neće tolerisati prijetnje našoj demokratiji, i današnji čin je dio djelovanja kompletne vlade u cilju zaštite našeg sistema reprezentativne vlasti", rekao je Brajan (Brian) Nelson, podsekretar Ministarstva za terorizam i finansijsko obavještavanje.

Ministarstvo nije navelo o kojim se konkretno izborima radi, na koje su Rusi prema optužbama pokušavali da utiču.

Sankcije znače zamrzavanje kompletne imovine u SAD koju pojedinci posjeduju, te zabranjuje osobama koje se nalaze u SAD da posluju sa njima.

XS
SM
MD
LG