U Beogradu održana 21. Sednica Stalne radne grupe Međunarodne komisije za zaštitu sliva reke Dunav

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) održala je 21. sastanak Stalne radne grupe u Beogradu u hotelu „Mona“, pošto je Republika Srbija preuzela predsedavanje ICPDR-om. Pored šefova delegacija i predstavnika 14 država članica komisije, ispred delegacije Republike Srbije učestvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JVP „Srbijavode“ i JVP „Vode Vojvodine“.

Sednica je otvorena pozdravnim rečima predsedavajućeg ICPDR-om u ovoj godini Bojana Vranjkovića, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predsednice ICPDR-a Birgit Vogel, a u nastavku je usvojen Dnevni red i tokom celog dana je bilo reči o sprovedenim i planiranim aktivnostima ekspertskih grupa.

Foto: JVP „Srbijavode“

Drugi dan 21. Sednice Stalne radne grupe Međunarodne komisije za zaštitu sliva reke nastavljen je u okviru interne radionice ICPDR-a o sušama i niskim nivoima vodostaja u Dunavskom slivu. Na radionici aktivno su učestvovali i inženjeri JVP „Srbijavode“ koji su svojom prezentacijom učestvovali u debati o uticaju suša i malog protoka vode na Dunavskom slivu na različite upotrebe vode, uključujući poljoprivredni sektor, proizvodnju energije, javno vodosnabdevanje i plovnost reke Dunav.

Glavni cilj radionice je da se razumeju i identifikuju prekogranične potrebe sliva reke Dunav u vezi sa sušama i niskim vodostajima kako bi se iznele moguće akcije na nivou ICPDR-a za rešavanje ovih problema.

ICPDR je od svog osnivanja postao vodeće međunarodno telo za upravljanje rekom Dunav i njenim slivom. Komisija deluje na mnogim poljima, uključujući poboljšanje kvaliteta vode, kontrolu poplava i akcidenata, standarde emisija i primenu zakonodavstva u toj oblasti. Predstavnici JVP „Srbijavode“ aktivno učestvuju u radu u okviru svih ekspertskih grupa i ravnopravno učestvuju u svim aktivnostima u koordinaciji sa ostalim državama koje pripadaju slivu reke Dunav.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.