22. jun  2023. 12.30  →  13.27 | Izvor: Tanjug

Selaković: Za realizaciju Garancije za mlade obezbeđeno 5,5 miliona evra

BEOGRAD -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je danas u okviru EU nedelje mogućnosti tokom dana koji je posvećen Mogućnostima za mlade, da pored finansijskih sredstava koja su obezbeđena iz budžeta Srbije, za realizaciju Garancije za mlade, obezbeđena su i sredstva iz programa IPA 2020 u vrednosti od 5,5 miliona evra.

"Kada je u pitanju položaj mladih na tržištu rada, i pored poboljšanja u prethodnom višegodišnjem periodu, neophodno je i dalje raditi na smanjenju razlika između vrednosti pokazatelja tržišta rada za mlade i za odraslo stanovništvo, kao i na približavanju prosečnim vrednostima pokazatelja tržišta rada za mlade na nivou EU", rekao je Selaković.

nikola, selakovic, eu, nedelja

On je istakao da je jedna je od najčešćih prepreka za zapošljavanje mladih nedostatak radnog iskustva tako da je, kako kaže, mladima neophodno omogućiti da još tokom procesa formalnog obrazovanja ostvare određeni kontakt sa tržištem rada.

"Zbog efekata koje kvalitetne radne prakse imaju na olakšavanje tranzicije mladih na tržište rada, Savet ministara EU je 2014. godine usvojio Preporuku o okviru kvaliteta za radne prakse, sa osnovnim elementima koji obezbeđuju kvalitet radnih praksi", rekao je Selaković.

On je objasnio da se tom preporukom Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vodi prilikom izrade Nacrta zakona o radnoj praksi, kojim će se urediti način sticanja praktičnih znanja i veština kroz radnu praksu.

"Ako pogledamo uključivanje mladih u mere aktivne politike zapošljavanja, tokom 2022. godine, u cilju stručnog osposobljavanja za samostalan rad u struci, sticanja praktičnih znanja, obuka za potrebe tržišta rada i sl. uključeno je blizu 7.000 mladih do 30 godina starosti", rekao je Selaković.

On je podsetio da je krajem 2022. godine započeo je treći ciklus realizacije Programa podsticanja zapošljavanja mladih Moja prva plata radi osposobljavanja za samostalan rad, u koji je pema njegovim rečima uključeno preko 9.000 nezaposlenih mladih do 30 godina starosti.

"Ovaj program se realizuje od 2020. godine. Do sada su realizovana dva ciklusa u koja je uključeno preko 17.000 mladih", rekao je Selaković.

On je dodao da je Srbija 2022. godine usvojila Zakon o socijalnom preduzetništvu kojim je ova oblast prvi put pravno uređena.

"Na Drugom ministarskom sastanku Evropska unija Zapadni Balkan, koji je održan 8. jula 2021. godine u Sloveniji, Srbija je potvrdila Deklaraciju Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada i time prihvatila da će raditi na postepenom uvođenju Garancije za mlade", rekao je Selaković.

On je dodao da je Vlada Republike Srbije donela Odluku o osnivanju Koordinacionog tela za izradu i praćenje sprovođenja Plana implementacije Garancije za mlade, a da je Stručna grupa Koordinacionog tela izradila Nacrt plana implementacije Garancije za mlade u Republici Srbiji za period 2023. do 2026. godine i da je taj Nacrt plana 19. juna upućen Evropskoj komisiji na komentare.

"Pored finansijskih sredstava koja će se obezbediti u budžetu Republike Srbije, za realizaciju Garancije za mlade, obezbeđena su i sredstva iz programa IPA 2020, kroz Direktan grant Nacionalnoj službi za zapošljavanje i Projekat tehnička pomoć Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnoj službi za zapošljavanje u ukupnom iznosu od 5,5 miliona evra, dok kofinansiranje iz nacionalnog budžeta iznosi 1,5 miliona evra", rekao je Selaković.

On je dodao da će veći deo sredstava biti opredeljen za tri odabrane filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Niš, Kruševac i Sremska Mitrovica, a da će jedan deo sredstava biti opredeljen za podršku dugoročno nezaposlenim licima i licima koja se suočavaju sa višestrukim teškoćama u zapošljavanju.

"Garancija za mlade jedan od prioritetnih ciljeva Operativnog programa 2024-2027. koji je u procesu pripreme, a koji je od značaja da na osnovu naučenih lekcija iz faze pilotiranja Garancije za mlade, omogućimo punu primenu i širenje Garancije za mlade i na druge regione i Republiku Srbiju i time stvorimo uslove za održivi rast zaposlenosti mladih koji se zasniva na znanju i dostojanstvenom radu", rekao je Selaković.

On je istakao da je Evropska Unija u svemu iskreni partner, Srbije a da je Srbija, iako trenutno država kandidat za članstvo, oduvek i istinski deo evropske porodice sa kojom je, prema njegovim rečima, delila i deli zajedničke vrednosti.

Žiofre: Program stvara uslove za brzo zapošljavanje

Ugovor o podršci EU - program Garancija za mlade koji je potpisan danas u Beogradu u okrviru EU nedelje mogućnosti, trebalo bi, kako je naveo šef Delegacije EU Srbiji Emenule Žiofre da osigura da se stvori sistem da mladi do 29 godina u roku od četiri meseca nakon što su završili obrazovni proces dobiju kvalitetnu podnudu za zapošljavanje.

Pilot faza ce u početku obuhvatiti 21 opštinu u okružnim ispostavama Kruševac, Niš i Sremska Mitrovica, rekao je Žiofre koji je zajedno sa ministrom Nikolom Selakovićem prisustvovao potpisivanju ugovora o podršci EU programu Garancija za mlade koji su potpisali direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i predstavnik Ministarstva finansija Marko Jovanović.

Dodatna vrednost Garancije za mlade, ogleda se u tome što je ponuda za posao ili obuku zagarantovana, a što znači da ce biti obezbeđena u roku od nekoliko meseci, kako bi se izbegli dugi periodi nezaposlenosti koji mlade ljude udaljavaju od tržišta rada, rekao je on.

Garancija za mlade dizajnirana je da služi novoprijavljenim mladim nezaposlenima, ali i onima koji još nisu u sistemu, rekao je on i naveo da u Srbiji ima oko 100.000 nezaposlenih mladih koji su odlučili da se ne prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Prema rečima ambasadora, program ima za cilj da osnaži mlade, da ih poveže sa lokalnim kompanijama i pruži im drugu šansu.

Prema rečima Žiofrea program Garancija za mlade, a koji ujedno podržava i rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pokazuje da saradnja EU i Srbije direktno koristi građanima Srbije kojima je najpotrebnija.

Podsetio je da je Garancija za mlade obaveza svih 27 država članica EU da osiguraju da mladi do 29 godina dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak školovanja ili pripravništva u periodu od četiri meseca nakon što su postali nezaposleni ili napustili školovanje.

Žiofre je rekao da u Srbiji postoji sličan program - Moja prva plata, ali je dodao da ponekad postoji i potreba za dodatnom podrškom, dodatnim savetnicima, novim mogucnostima za obuku ili ponovnu obuku.

Upravo to ce obezbediti Garancija za mlade. Mi to vidimo kao meru koja dopunjuje usluge koje su vec u ponudi i dovode ih u rang sa onim što se nudi u svim državama članicama EU, rekao je Žiofre i dodao da će tokom pilot faze, više od 8.000 nezaposlenih imati direktnu korist od granta EU Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Oko 4.000 njih su, kako je naveo, mladi koji su trenutno nezaposleni a nisu u procesu daljeg obrazovanja i usavršavanja.

Novi grant ce takvim mladima obezbediti finansijsku podršku za dodatnu obuku, stažiranje ili subvencije za samozapošljavanje.

Program će imati mere koje će ići u korist teže zapošljive populacije i dugotrajno nezaposlenih, bez obzira na starost.

Ambasador je naglasio da će Srbija nakon pristupa EU postati primalac Evropskog socijalnog fonda+. Zemlja kao što je Hrvatska za period od 2021 -2027 dobija 2,26 milijardi evra u okviru programa ESF+ a Bugarska 2,6 milijardi evra.

Sredstva ESF+ činice veliki deo budžeta Srbije za socijalnu zaštitu i zapošljavanje po pristupanju EU. ESF+ bi mogao da promeni obim i ambiciju službi za zapošljavanje i značajno podigne letvicu u smislu aktivacije tržišta rada.

Milićević: Srbija uspešno učestvuje u najvećem programu EU za mlade

Vršilac dužnosti ministra prisvete Đorđe Milićević je rekao da je jedan od primera uspešnog učešća Srbije u programima EU, program Erazmus plus, najvećem programu EU za obrazovanje, mlade i sport u kome Srbija punopravno učestvuje od 2019. godine.

Kao što je dobro poznato, Evropska unija je dugogodišnji partner Republike Srbije, i naš najveći donator, koji nudi veliki broj mogućnosti našim građanima i ustanovama, rekao je Milićević tokom dana koji je posvećen Mogućnostima za mlade, a u okviru EU nedelje mogućnosti.

Kada je reč o oblasti obrazovanja, Milićević je istakao da Srbija učestvuje u brojnim inicijativama i procesima saradnje koji je pokrenula EU u cilju unapređenja obrazovnog sistema kroz razmenu znanja i resursa sa EU i zemljama u okruženju.

Podrška Evropske unije u velikoj meri odvija se kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) koji ima za cilj da pomogne Srbiji da uspešno sprovede neophodne reforme, da uskladi svoj sistem obrazovanja sa standardima, politikama i praksama zemalja Unije na putu ka članstvu u EU, rekao je Milićević.

Kao jedan od primera uspešnog učešća Srbije u programima EU, Milićević ističe i učešće u programu Erazmus plus.

Reč je o najvećem programu Evropske unije za obrazovanje, mlade i sport, putem kojeg se finansiraju projekti mobilnosti i saradnje. Cilj ovih projekata je unapređenje institucionalnih i ljudskih kapaciteta u ovim oblastima, rekao je Milićević.

On je dodao da od 2019. godine Srbija punopravno učestvuje u Erazmus plus programu što prema njegovim rečima, znači da građani i ustanove Srbije imaju jednake mogućnosti za učešće u ovom programu kao i građani i ustanove iz EU.

Tokom dosadašnjeg učešća u ovom Programu, ustanove i organizacije iz Srbije bile su koordinatori ili partneri na više od 5000 projekata. Fokus ovih projekata je kako na razvoju kompetencija pojedinaca u okviru oblasti obrazovanja i omladinskog sektora, tako i na razvoju kapaciteta ustanova iz Srbije i zemalja EU kroz međunarodnu saradnju, objasnio je Milićević.

On je dodao da će učešće u Erazmus plus programu nastaviti da pomaže konstantnom razvoju obrazovnog sistema Republike Srbije.

U tom smislu, učešće u ovom programu doprinosi između ostalog poboljšanju nivoa ključnih kompetencija i povećanju zapošljivosti studenata i mladih, primeni inovativnih praksi kroz saradnju ustanova, kao i inkluziji u obrazovanju, kao još jednom od prioriteta Vlade Srbije, rekao je Milićević i podsetio na inicijativu da 2023. godina bude proglašena Evropskom godinom veština.

Tokom drugog dana EU nedelje mogućnosti koji je posvećen obrazovanju i mladima imaćete priliku da saznate o značaju mobilnosti u oblasti obrazovanja, koja je od suštinskog i višestrukog značaja, rekao je Milićević.

On je rekao da je mobilnost u oblasti obrazovanja preduslov za povećanje kvaliteta nastave u obrazovnim institucijama i da se intenziviranjem saradnje na internacionalnom nivou značajno unapređuje i naučno-istraživački rad i olakšava učešće u međunarodnim projektima, da će važna tema biti i stipendije.