22. jun  2023. 11.27  | Izvor: Tanjug

Kisić: 400 miliona dinara za bolju demografsku sliku u 52 lokalne samouprave

BEOGRAD -

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić uručila je danas predstavnicima 52 lokalne samouprave ugovore o dodeli sredstava za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, a ukupna izdvojena sredstva su 400.000.000 dinara.

"Jako je važno da istaknemo da je ovo sufinansiranje i da su lokalne samouprave izdvojile i svoja značajna sredstva. Takođe, na raznovrsnosti projekata se vidi koliko ste fokusirani na sve one aktivnosti koje su usmerene ka podršci porodici u našoj zemlji", rekla je ministarka.

kisic, dolovo, deca, demografija

Najviše sredstava opredeljeno je za opštinu Crna Trava, reč je o 20 miliona dinara, a ovim sredstvima biće dovršena zgrada sa stanovima namenjenim mladim bračnim parovima.

"Prošle godine u ovoj opštini rođeno je samo četvoro dece. Ovim sredstvima će biti dovršena zgrada, a time obezbeđen krov nad glavom za više od 25 mladih bračnih parova", rekla je Kisić.

Sve aktivnosti bi trebalo da budu realizovane do kraja godine, dodala je ministarka i najavila da će posetiti svaku od lokalnih samouprava kako bi se predstavili završeni projekti i istakne da lokalne samouprave, kao i država brinu o porodici i deci.

"Čestitam svima još jednom, i - da nas bude što više", rekla je ministarka.

Ova bespovratna sredstva namenjena su za projekte od značaja za demografski razvoj jedinica lokalne samouprave sa ciljem poboljšanja demografskih parametara, a predloženi projekti su raznovrsni - od izgradnje i sanacije vrtića, izgradnje sportskih terena do nabavke sanitetnog vozila za prevoz novorođenčadi.

Kako je navedeno u Javnom pozivu Ministarstva sredstva mogu biti namenjena ublažavanju ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanju rada i roditeljstva, zatim facilitaciji efikasne saradnje za podizanje kvaliteta života starih, odraslih, mladih i dece radi jačanja solidarnosti između njih.

Takođe, namena sredstava može biti i snižavanje psihološke cene roditeljstva, očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, rešavanje problema neplodnosti, zatim put ka zdravom materinstvu, ali i edukacija iz oblasti populacione politike, aktiviranje lokalne samouprave, kao i osnaživanje porodice kao primarne jedinice društva.