Otvaranje izložbe “Milan Minić arhitekta i slikar, trag u vremenu“ u Narodnom muzeju Zrenjanin

ZRENJANIN – U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 27. juna sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba pod nazivom “Milan Minić arhitekta i slikar, trag u vremenu“ autora dr Igora Marića, diplomiranog inženjera arhitekture, naučnog savetnika.

Izložbu realizuju Savez inženjera i tehničara Srbije, Društvo inženjera Zrenjanin i Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

Posetioci će biti u prilici da postavku pogledaju do 11. jula.

Izložba je posvećena liku i delu poznatog srpskog arhitekte i slikara Milana Minića. Rođen je u Prijepolјu 1889. godine, a školovao se u Beogradu i Parizu. Tvorac je značajnih arhitektonskih ostvarenja i slikarskih dela. Profesionalni put Minić je započeo kao student na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu, radeći kao samostalni projektant za fasade u Projektnom birou inženjera Leona Talvija. Potom radi u Ministarstvu građevina, nakon čega započinje rad u sopstvenoj arhitektonskoj praksi. Nakon Drugog svetskog rata angažovan je u Projektantskom zavodu Srbije. Nјegov arhitektonski opus između ostalog obuhvata Hotele „Dalmacija“ i „Hercegovina“ u Banji Kovilјači, Hotel „Zeleni venac“ u Šapcu, Hotel „Mažestik“ u Beogradu, pravoslavnu crkvu u Drvaru, Dom kulture u Majdanpeku, Klub Izvšnog veća u Beogradu i mnoge druge građavine. Minić je iza sebe ostavio i značajan slikarski opus.

Shvatajući važnost asocijativnog delovanja, on je tokom celog svog „profesionalnog života“ bio angažovan u različitim profesionalnim asocijacijama, počev od Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata Sekcija Beograd Klub arhitekata, Inženjerske komore Beograda, preko Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti Srbije, čiji je osnivač i prvi predsednik do Društva prijatelјa Narodnog muzeja. Izložba je koncipirana tako da prati životi put Milana Minića, prikazuje njegova najznačajnija arhitektonska i likovna ostvarenja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.