Svet

0

Projektant podmorice Velebit o šansama da se pronađe Titan

Izvor: N1 Zagreb, N1 Beograd

Projektant podmorice Velebit o šansama da se pronađe Titan

Izvor: Print screen N1

Mislav Brlić, jedan od projektanata podmornice Velebit, smatra da je podmornicu Titan teško pronaći jer je mala i da je najverovatnije na dnu.
Podsetimo, razvoj Velebita, diverzantske mini podmornice, počeo je za potrebe Jugoslavenske ratne mornarice, tada pod nazivom P-914 Zeta, 1985. godine. Građena je u splitskom Brodogradilištu za specijalne objekte, piše N1.

Njen projektant se danas ne nada da će posada Titana biti pronađena živa.

„Radi se o rizičnim zaronima, to su ekstremne dubine. Ili je došlo do prodora vode u podmornicu, odnosno pucanja i propuštanja na nekim mestima, možda je došlo do urušavanja čvrstog trupa, možda do zamora materijala… Mislim zapravo da tim ljudima nema spasa“, rekao je Mislav Brlić za N1 Zagreb.

Kako je dodao, sonari po zvuku detektiraju gde se nalaze podmornice, ali misli da ju je stvarno teško pronaći.

„To je mala podmornica, a područje je veliko. Postoji mala mogućnost da su ostali bez napajanja i da se sad ne mogu javiti i da lupaju. Ali mislim da su to više scene iz naučno-fantastičnih filmova, a ne stvarnost“, naveo je on.

Dodao je da je moguće i da su se zapetljali oko nečega, ali, prema njegovom mišljenju – najverovatnije su na dnu okeana.

„Ako im je otišlo samo napajanje, mogu biti samo na dnu, ali brine me zašto u tom slučaju nisu otpustili čvrsti balast, to je trebalo da urade. Ako to nisu uradili, verovatno nema ko to da uradi“, istakao je.
 
Admiral: Pretpostavka da imaju kiseonik do sutra ujutro
 
Admiral Džon Mauger je izjavio da je na osnovu informacija koje je operater prvobitno dao, podmornica imala otprilike 96 sati kiseonika kada je prvi put prekinula vezu.  „Jedan od faktora koji otežava predviđanje koliko kiseonika je ostalo je to što ne znamo stopu potrošnje kiseonika po putniku u podmornici“, naveo je američki vojni zvaničnik, prenosi BBC.

On je rekao da tim za istragu radi pod pretpostavkom da im je ostalo još oko 20 sati da pronađu i spasu podmornicu, što je negde sutra ujutru po lokalnom vremenu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR