Svet

Utorak, 20.06.2023.

14:38

Nova zabrana na pomolu: Kina i Rusija se ne pominju – ali sve je jasno

EU želi da zabrani evropskim firmama da proizvode osetljivu tehnologiju u Kini.

Izvor: Tanjug

Nova zabrana na pomolu: Kina i Rusija se ne pominju – ali sve je jasno
EPA-EFE/HOLLIE ADAMS

EU će predstaviti planove kojima želi da spreči evropske kompanije da, u zemljama poput Kine, proizvode osetljive tehnologije kao što su superkompjuteri, veštačka inteligencija i napredni mikročipovi.

Briselski Politiko navodi da će predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izložiti ove planove u sklopu dokumenta o Evropskoj strategiji ekonomske bezbednosti.

U dokumentu se izbegava bilo kakvo pominjanje Kine, ali je jasno da su Peking, kao i Rusija, glavne mete, smatra Politiko.

Nacrt ovog predloga naglašava rizik "prekomernog oslanjanja na jednu zemlju, posebno na onu sa sistemski različitim vrednostima, modelima i interesima"

EU treba da spreči "ulaganja u napredne tehnologije koje bi mogle da unaprede vojne i obaveštajne kapacitete aktera koji mogu da koriste ove sposobnosti da ugroze međunarodni mir i bezbednost", navodi se u predlogu.

Očekuje se da će šefovi vlada i država EU razgovarati o ovom strateškom dokumentu na samitu 29. i 30. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: