Svet

0

Nemačka apelovala na Kinu da utiče na Rusiju i ne ispopručuje joj oružje

Izvor: Beta

Nemačka apelovala na Kinu da utiče na Rusiju i ne ispopručuje joj oružje

Izvor: Beta / AP / Kay Nietfeld

Nemačka je apelovala na Kinu da u kontekstu rata u Ukrajini iskoristi svoj uticaj na Rusiju.

U Berlinu su se danas sastali premijeri Nemačke i Kine, Olaf Šolc i Li Ćijang. Sastanak je održan samo dan nakon sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, što AP tumači kao napor Pekinga da se približi Zapadu i da se odnosi otople.

"Ponovo sam apelovao na kinesku vladu da izvrši još snažniji uticaj na Rusiju u ovom ratu. Važno je da Kina nastavi da ne isporučuje oružje agresoru, Rusiji. Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Kina ima veoma posebnu dužnost", rekao je Šolc.

Li nije direktno odgovorio niti je pomenuo Ukrajinu u svojoj izjavi, a na konferenciji nije bilo pitanja novinara.

Pored toiga, Šolc i Li su obećali da će raditi zajedno na borbi protiv klimatskih promena kao dva najveća svetska emitera ugljen-dioksida.

"Kao glavni emiteri CO2, Nemačka i Kina snose posebnu odgovornost u borbi protiv klimatskih promena", rekao je Šolc novinarima.

Li je rekao da bi "za obe strane bavljenje klimatskim promenama trebalo da postane važno polje saradnje".

Ovo je prvo Lijevo putovanje u inostranstvo od marta, kada je postao premijer.

Nemačka želi da održi dobre odnose sa Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, uprkos zabrinutosti zbog odbijanja Pekinga da kritikuje rusku invaziju na Ukrajinu, piše AP.

U nedavno objavljenoj strategiji nacionalne bezbednosti Nemačke, Kina je okarakterisana kao "partner, konkurent i sistemski rival".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR