Vesti

0

Vučić traži jedno, Kurti nešto drugo - a EU očekuje odgovor za novi razgovor

Autor: SA

Izvor: N1

Vučić traži jedno, Kurti nešto drugo - a EU očekuje odgovor za novi razgovor

Izvor: Beta/AP Photo/Dejan Simicevic

Portparol Evropske komisije Petar Stano kaže da ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić niti premijer Kosova Aljbin Kurti nisu potvrdili dolazak na sastanak u Brisel, pa tačan datum susreta nije ni određen, ali države članice Evropske unije očekuju "razumniji stav od partnera koji žele da se pridruže Evropi". Vučić u klin, Kurti u ploču - a EU očekuje "razumniji stav od partnera", piše N1.

"Što se tiče dijaloga, potpuno je besmislen. Kad budu naučili nekoga da razgovara, a ne da nam soli pamet i da nas svaki dan suočava sa novom provokacijom, novim trikom i novim stanjem na terenu koje bismo mi morali da prihvatimo, kada se to budu naučili, onda ćemo da razgovaramo", poručio je Vučić u obraćanju javnosti u nedelju, 18. juna.

Dok Vučić traži puštanje svih uhapšenih Srba na severu Kosova, povlačenje kosovske policije i gradonačelnika, kao i prolaz kamiona sa robom, Kurti čeka izveštaj o uhapšenim naoružanim policajcima, traži smanjenje policije na severu i, kako kaže, uspostavljanje vladavine prava, Evropska unija očekuje odgovor za novu rundu razgovora.

"Oni ne mogu da ne odu, ko god ne ode, on je prekršio sporazum, ali oni ne mogu sad da se dogovore i ne žele. U ovom momentu Kurti i Vučić imaju iste ciljeve – da kriza traje što duže i oni nju vrlo uspešno koriste za unutrašnje političke igre i postaju važni međunarodni akteri", ocenjuje Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Atmosfera na severu Kosova je tenzična svaki dan, protesti, ali i hapšenja, ne prestaju.

"Svi ovi novi događaji i dodaci na krizu deo su opšteg konteksta da je na delu nešto što ja nazivam specijalnom operacijom opšte kriminalizacije severa. Ja sam je naslutila još prošle godine. Ono o čemu treba razgovarati, čiji su prsti u toj specijalnoj operaciji, neće biti da sve dolazi iz Prištine, sasvim sigurno u tome učestvuju i srpske zvanične strukture", smatra urednica KoSSeva Tatjana Lazarević.

Iako predsednik Srbije traži od kosovskih Srba da održe mir dok on razgovara u Beogradu sa ambasadorima, jer dalje od Raške ne može, postavlja se pitanje šta je sa Srpskom listom ili Srpskom naprednom strankom poslednjih 12 godina Kosovo dobilo.

"Ja ne znam šta je on na Kosovu odbranio. Šta su Srbi za poslednjih 10 godina pod njegovom vlašću dobili. Nek neko ko hoće i nabroji dve tri stvari šta je to bolje čega Srbi imaju više u odnosu na 2012. godinu kada je SNS došla na vlast. Meni se čini da jedino čega ima više je strah i neizvesnost. Sve ostalo je dramatično pogoršano", kaže Milenko Vasović sa Nova.rs. 

Predsednik Srbije saopštio je i da više postupke Beograda neće nikome objašnjavati osim predstavnicima NATO-a na Kosovu i Metohiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR