19. jun  2023. 19.47  | Izvor: FoNet

Gojković: Novac za kulturu

BEOGRAD -

Ministar kulture Maja Gojković je danas održala sastanak sa 33 gradonačelnika i predsednika opština koji su ove godine dobili sredstva za izgradnju, obnovu i adaptaciju objekata kulture na konkursu “Gradovi u fokusu 2023”. Za taj konkurs je opredeljeno 350 miliona dinara, kao i prethodne dve godine, što je omogućilo da se obnovi 78 objekata. Ove godine će još 33 objekta dobiti nov i moderan izgled, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Maja Gojković je izjavila da su gradovi i opštine pokazali veliku zainteresovanost da rade na obnovi infrastrukture u kulturi, čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova.

maja, gojković

U najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti su proteklih nekoliko godina dobili novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, rekla je Maja Gojković.

Putem konkursa “Gradovi u fokusu”, koji je pokrenut 2016. godine, podržano je 149 projekata - obnova i rekonstrukcija kulturnih centara, pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija. Ukupno je opredeljeno više od 1,5 milijardi dinara. Za protekle dve godine izdvojeno je 700 miliona dinara za 78 projekata,