Najnovije vesti
Vesti Društvo
VELIKA NAFTNA MRLJA PLIVA PO DUNAVU KOD NOVOG SADA Izlilo se 35.000 litara goriva iz bugarskog broda dok je posada spavala, širi se nesnosan smrad

VELIKA NAFTNA MRLJA PLIVA PO DUNAVU KOD NOVOG SADA Izlilo se 35.000 litara goriva iz bugarskog broda dok je posada spavala, širi se nesnosan smrad

U Dunavu kod Novog Sada danas se pojavila velika naftna mrlja, nakon što se noćas iz jednog bugarskog broda izlilo čak 35.000 litara goriva,

Slušaj vest
0:00/ 0:00
najnovija vest Foto: Ringier
najnovija vest

Rukovodilac službe za zaštitu voda Jovan Vignjević iz JVP „Vode Vojvodine“ izjavio je za „Blic“ da je do incidenta došlo sinoć, oko jedan sat nakon ponoći te da su nadležni od kapetana broda koji je plovio pod bugarskom zastavom dobili zvaničan izveštaj da se u Dunav izlilo oko 35.000 litara nafte.

- Alarmirane su sve službe. Na terenu su pokrajinska vodna inspekcija i inspekcija za zaštitu životne sredine, nadležno javno tužilaštvo, policija i pripadnici jedinice za vanredne situacije MUP-a. Bitno je da smo odreagovali na vreme i stručnjaci našeg preduzeća zajedno sa policijom i predstavnicima Laboratorije za zaštitu životne sredine vrše uzorkovanje kako bi tačno utvrdili o kakvoj je nafti reč. Kada to utvrdimo, moći ćemo adekvatno da reagujemo po protokolu za date situacije i specijalnim procedurama za postupanje prilikom ovakvih incidenata sprečimo dalje širenje naftne mrlje što nam je najbitnije kako bi se izbegla veća šteta koja će svakako istragom biti utvrđena kao i otkriveni krivci za ovaj incident – rekao je kratko za „Blic“ Jovan Vignjević.

Kako saznaje Informer, oko 13:10 časova primljena je dojava od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da je na 1287. kilometru reke, tačnije kod mesta Čelarevo, opština Bačka Palanka, došlo do izlivanja u reku Dunav oko 30.000 litara goriva.

Gorivo je iscurelo iz bugarskog broda "Džambo 3" koji je usidren na toj lokaciji, a mrlja se kreće po reci.

Izlivanje se desilo noćas, posada spavala

Na terenu su pokrajinska vodna i inspekcija zaštite životne sredine, lučka kapetanija, a stižu vatrogasci i ekipe "Voda Vojvodine", kaže za 021.rs pomoćnik sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Nemanja Ivanović.

O svemu je obavešten tužilac Osnovnog javnog tužilaštva, koji je naložio prikupljanje svih informacija.

Ivanović kaže da će biti podneta i krivična prijava po otkrivanju svih potrebnih činjenica.

Prema nezvaničnim informacija, izlivanje se dogodilo tokom noći, dok je posada broda spavala. Veliki smrad se širi unaokolo.

Olakšavajuća situacija je, kako kaže, trenutno visok nivo reke.

"Gradsko zelenilo" NS: Stroga zabrana kupanja

Stroga zabrana kupanja uvodi se zbog naftne mrlje koja se pojavila danas zbog izlivanja goriva u Dunavu kod Čelareva iz broda koji je plovio pod bugarskom zastavom, saopštila je danas pomoćnica JKP "Gradsko zelenilo" iz tog grada Jelena Prica.

"Iz bezbednosnih razloga kupanje će biti strogo zabranjeno sve dok nadležne službe ne uklone mrlju i dok nadležni instituti ne saopšte da je voda ispravna za kupanje", navela je Prica u saopštenju "Gradskog zelenila".

Dodala je zbog niske temperature vode u Dunavu, kao i visokog vodostaja kupanje na novosadskoj plaži Štrand i do sada nije bilo dozvoljeno.

(Informer, 021.rs)