Jedna godina od kako je Majkl Džekson umro nije bila dovoljna da se razjasne sva pitanja koja su kralja popa pratila za života. Mnogi fanovi i dalje pokušavaju da odgonetnu zašto je dozvolio da briljantna muzička karijera, koju je izgradio 80-ih godina prošlog veka, padne u senku pod pitanjima: da li je zaista seksualno uznemiravao decu koju je godinama dovodio na svoj ranč, a zbog čega je prvu polovinu ove decenije proveo po sudincama, da li je stvarno imao više od deset operacija nosa, da li je hirurškim putem izbeljivao kožu, da li je ikada uspeo da postane zrela osoba s obzirom na to da je imanje u potpunosti uredio po motivima poznate bajke Petar Pan i nazvao ga Nedođija…

Umesto odgovora, najverniji fanovi i zagovornici teorije zavere dodali su još jedno pitanje: da li je kralj popa zaista mrtav? Na internetu se svakodnevno pojavljuju desetine novih snimaka na kojima se navodno vidi Džekson kako šeta svojim imanjem ili se pojavljuje prerušen na raznim javnim lokacijama. Postoje čak i tvrdnje da je nedavno gostovao u čuvenoj emisiji kod Larija Kinga, ali maskiran u drugu slavnu osobu. Glavni dokaz da nije tek tako mogao da umre ponuđen je u lekarskom izveštaju koji je u uglednom britanskom dnevniku Gardijan objavljen samo nedelju dana pre njegove smrti. Tih dana se u tablodima širom sveta pisalo da je Džekson imao srčani udar, pa je zvaničan lekarski izveštaj, u kojem stoji da je potpuno zdrav za osobu nadomak 50. godine, dat javnosti na uvid kako bi se ti tračevi opovrgli. Kao razlog za eventualno lažiranje sopstvene smrti ponuđeno je nekoliko objašnjenja. Po jednom Džekson je želeo da izbegne plaćanje ogromnih dugova u koje je zapao. Po drugom je čak dugovao i italijanskoj mafiji koja mu je pratila da će poslati plaćenog ubicu. Ima i onih koji smatraju da se kao kralj rokenrola (za najmlađe čitaoce objašnjenje da je u pitanju Elvis Prisli) zasitio slave i odlučio da se na konto smrti povuče u anonimu. Smrt je kralja popa sustigla u trenutku kada se pripremao za seriju od čak 50 rasprodatih koncerata u londonskoj O2 areni. Stručnjaci za marketing grubo tvrde da „nije mogao da umre u boljem momentu“ pošto je taman popularnost vratio na najviši mogući nivo.

Živ ili stvarno mrtav, Majkl Džekson u svakom slučaju neće više biti prisutan na sceni. Nema sumnje da će kao neko ko je još za života dobio zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu (1984), čija je većina pesama iz 80-ih godina bila na vrhovima top lista i zbog kojih je postao vlasnik praktično svih muzičkih nagrada na svetu, sigurno i dalje živeti kroz svoju ogromnu zaostavštinu.

 

Ubistvo ili samoubistvo

Autopsijom tela Majkla Džeksona utvrđeno je da je smrt izazvala velika količina propofola, anestetika koji se daje pacijentima pre operacije, a koji je „kralj popa“ koristio kao sredstvo protiv nesanice. Propofol je Džeksonu prepisao njegov lični lekar Konrad Marej. Zbog toga se protiv kardiologa iz San Dijega vodi i sudski postupak pod optužbom za ubistvo iz nehata. Međutim nije tajna da je Džekson često i na „svoju ruku“ uzimao propofol koji je u svom domu imao u velikoj količini.

Bez memorijalnog koncerta

Odmah po smrti Majkla Džeksona pojavila se ideja da se napravi koncert na kojem bi najbolji muzičari sveta pevali numere „kralja popa“, poput velikog koncerta koji je 1992. na Vembliju u Londonu napravljen povodom smrti Fredija Merkjurija. Memorijalni koncert je potom najavljen za septembar prošle godine, ali je ubrzo otakazan pošto nisu uspeli da se okupe najpoznatiji već mahom malo poznati muzičari. Porodica Majkla Džeksona tada je najavila da će novi koncert biti zakazan na godišnjicu smrti, ali do toga ipak nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari