"Na korak do pravog rata": Sagovornici Danasa o prištinskoj meri zabrane uvoza srpske robe na Kosovo 1Foto: Shutterctock/WR7

Odluku prištinske vlade da zabrani uvoz srpskih proizvoda, sagovornici Danasa ocenjuju kao još jednu meru koja za cilj ima eskalaciju tenzija, te koja situaciju dovodi „na korak do pravog rata“.

Novinar KTV Zrenjanin Aleksandar Dikić kaže da ovu meru treba sagledavati u kontekstu konflikta srpskog i albanskog naroda, te da, iako za sebe kaže da je kritičar aktuelnog režima, nema šta da zameri predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Na korak do pravog rata": Sagovornici Danasa o prištinskoj meri zabrane uvoza srpske robe na Kosovo 2
Foto: Privatna arhiva

„Ovu meru prištinske vlade treba sagledavati u kontekstu konflikta srpskog i albanskog naroda. Jedan i drugi entitet žive u različitim periodima koji se naizmenično smenjuju, periodima Hladnog rata, ekonomskog rata, političkog rata i na korak su do pravog rata. Iako sam žestok kritičar aktuelnog režima nemam šta da zamerim Aleksandru Vučiću. Glavni krivci za eskalaciju tenzija su Kurti i deo međunarodne zajednice koji se predstavlja ili glumi njegovog mentora“, navodi Dikić.

Politikolog Ognjen Gogić smatra da kosovska vlada ovu odluku ne može pravdati bezbednosnim razlozima, kako to inače čini, već da se zabranom uvoza srpskih proizvoda direktno antagonizuje srpsko stanovništvo na Kosovu.

"Na korak do pravog rata": Sagovornici Danasa o prištinskoj meri zabrane uvoza srpske robe na Kosovo 3
foto: Printscreen/YouTube/Euronews Serbia

„To je još jedan u nizu eskalatornih poteza. Umesto da se radi na deeskalaciji kao što traže međunarodnoi posrednici, ovime se produbljuje kriza. To je mera koja pogađa obično stanovništvo, za razliku od drugih mera Prištine. Ne može se opravdati bezbednosnim razlozima, jer roba ne ugrožava bezbednost Kosovske policije, već je direktno usmerena protiv lokalnih Srba“, navodi Gogić.

Pavle Grbović, predsednik i poslanik Pokreta slobodnih građana, ovu odluku naziva „krupnim korakom unazad“.

Pavle Grbović
foto FoNet Milica Vučković

„Neverovatno je sa kakvom lakoćom balkanski lideri iz čiste sujete povlače poteze koji štete svima, a najviše narodu čije bi interese trebalo da zastupaju. Ovakva odluka je još jedan krupan korak unazad i novi dodatni teg na već preveliki teret u odnosima Srba i Albanaca na Kosovu“, kaže Grbović.

Vladan Glišić, bivši poslanik i osnivač udruženja “Narodna mreža”, podsećajući na Vučićevu izjavu da je Aljbin Kurti „okupacioni gaulajter“, kaže da je to zapravo ambasador Sjedinjenim Američkih Država Kristofer Hil, ali da ovdašnja vlast to ne sme da kaže.

"Na korak do pravog rata": Sagovornici Danasa o prištinskoj meri zabrane uvoza srpske robe na Kosovo 4
Foto: FoNet/Medija centar Beograd

„Priština to radi u dogovoru sa Sjedinjenim Američkim Državama. Sve drugo je laž. “Okupacioni gaulajter” nije Aljbin Kurti vec Kristofer Hil – samo što naša vlast to ne sme da kaže“, navodi Glišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari