Francuz, Nemica i Poljak stupiće na prestižne funkcije u novom diplomatskom koru Evropske unije, tvrdi Gazeta viborča. Poljski list navodi da su glavni favoriti u trci za novog generalnog sekretara diplomatske službe i njegove zamenike francuski ambasador u Sjedinjenim Državama Pjer Vimon, nekadašnja zvaničnica Evropskog saveta Helga Šmid, i zamenik šefa poljske diplomatije Mikolaj Dovgjelevič.

Prema mišljenju Poljaka Rafaela Trčaskovskog, člana Evropskog parlamenta, ostvarenje takvog scenarija predstavljalo bi dobru vest za Varšavu, budući da bi postojala „hemija“ između zvaničnika, potrebna za postizanje dogovora o važnim pitanjima. „Helga Šmit je istinski stručnjak, sarađivala je sa Havijerom Solanom i uvek je spremna za pregovore, a Pjer Vimon nikada ne podiže glas“, izjavio je Trčaskovski.

Gazeta viborča piše da ostaje pitanje ko će od troje političara postati generalni sekretar, koji će, između ostalog, biti zadužen za nadzor aktivnosti članova diplomatskog kora, ali da se Vimon, Šmidova i Dovgjelevič pominju u svim razgovorima u Briselu. Ukoliko ta inicijativa bude sprovedena u delo, ljudi iz država koje čine takozvani „Vajmarski trougao“, neformalni savez formiran 1991, biće u prilici da donose značajne odluke iz domena spoljne politike.

Pokretanje diplomatske službe EU predstavljalo je jedno od najznačajnijih tačaka Lisabonskog ugovora, sporazuma o reformama 27-članog bloka, i trebalo bi da omogući Uniji da „progovori jednim glasom“ na međunarodnoj sceni. Nakon višemesečnih pregovora šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i njeni zamenici iz Evropskog parlamenta uspeli su da na nedavnom sastanku održanom u Madridu usaglase stavove o tom pitanju. Za stupanje na snagu te inicijative potrebno je da planove zvaničnika Unije podrže članovi Evropskog parlamenta i šefovi diplomatija zemalja članica na sastanku zakazanom za 26. jul.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari