– Odbornici skupština opština Klina, Dečani i Uroševac juče su ispred sedišta Vlade Srbije u Beogradu održali javnu sednicu u znak protesta zbog nedavne vladine odluke da raspusti sedam srpskih skupština opština na Kosovu i Metohiji.


Predstavnici svih raspuštenih skupština opština razgovarali su s Tamarom Stojčević, generalnim sekretarom Vlade, od koje su tražili zakonsko objašnjenje odluke, za koju tvrde da je protivustavna i protivzakonita. Oni su najavili da će se žaliti Ustavnom sudu Srbije, tražiti od Vlade preispitivanje odluke i da će ubuduće sednice skupština opština održavati u Beogradu, ispred Nemanjine 11.

Sveto Dabiždević, (doskorašnji) predsednik opštine Klina, izjavio je da su ministar za KiM Goran Bogdanović i njegov pomoćnik Slađana Radović u protekle dve godine „učinili sve da uguše rad lokalnih samouprava na KiM, gde na vlasti nije DS“ i optužio ih za „gašenje srpskih institucija, prekrajanje biračke volje građana, ukidanje povratničke i socijalne pomoći kosovskim Srbima“. Dabiždević tvrdi da Bogdanović „sprovodi naloge Brisela o gašenju svih srpskih institucija na KiM“.

Dragomir Pavlović, zamenik predsednika opštine Klina, ocenio je da je Bogdanović samo „marioneta“ predsednika Borisa Tadića, kojeg smatra najodgovornijim za težak položaj Srba na KiM.

Učesnici protesta nosili su transparente s natpisima „Gašenje opština = ukidanje Srbije“, „Slobo, spasi nas izdaje“, „Ministarstvo za KiM = zona sumraka“, „Goran Bogdanović grof od Lešak“. Protestu su prisustvovali i pojedini poslanici Skupštine Srbije, članovi skupštinskog Odbora za KiM i Skupštine zajednice opština AP KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari